Най-голямото сърце на планетата Земя принадлежи на Синия кит


Чудили ли сте се кое животно притежава най-голямото сърце на нашата планета? Това не е гигант от фантастична история, а истинският Син кит. Синият кит е най-големият бозайник на земята.

Сърцето на синия кит е най-голямо в животинското царство, легендите за сърцето му гласят че, е с размери приблизително колкото Mini Cooper , а за аортата (основната артерия) се разказва, че е достатъчно голяма, за да плува човек през нея.

Но, понеже е изключителна рядкост да се намерят непокътнати образци за научни изследвания, истината е трудна за откриване. Сините китове се определят като застрашен вид. В момента на Земята има не повече от 12 хил. екземпляра.

Когато умрат, телата им често потъват на дъното на океана, където осигуряват същински пир за местните обитатели.

Поради това биолозите рядко имат възможност да изследват вътрешната анатомия на тези гигантски бозайници.


Така че, когато мъртъв син кит е изхвърлен на брега в Нюфаундленд, Канада, експертите виждат ценна възможност.

Екип от „Royal Ontario Museum“ (ROM) е изпратен да направи дисекция на 23.3-метровия син кит, който е починал, след като се е заклещил в леда.

Екипът прави разрез в гръдната кухина, но се налага четирима човека да извадят сърцето от нея, след като то е освободено от околните тъкани.

Експертът Жаклин Милър посочва, че е очаквала органът да е с големината на кола, но размерите му са по-скоро като на малка количка за голф или детски блъскащи се колички.

Аортата също е по-малка от очакваното, но все пак в нея е възможно да се пъхне човешка глава.

Сърцето тежи 180 кг и екипът използва близо 4000 литра формалдехид, за да започне процесът на съхранение.

„Доколкото ни е известно, това е първото сърце на син кит, което е анатомично запазено за проучване и като експонат. Хората винаги са били любопитни колко е голямо, а в структурно отношение то прилича на човешкото сърце“, посочва Милър.

Сърцето и скелетът на синия кит са изложени в „Royal Ontario Museum“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.