Милиарди насекоми се подготвят за повърхностна експлозия, бъдете готови да си запушите ушите


Милиарди насекоми, скрити под земята в продължение на почти две десетилетия, са на път да се върнат на бял свят. Това не е сцена от научно-фантастичен филм, а истинско природно събитие, което ще се случи в Съединените щати през 2024 г.

След като са прекарали 13 до 17 години в самота под повърхността, две люпила цикади ще се появят в началото или края на април. Това е рядко явление, тези шумни насекоми са готови да се появят и ще засегнат 17 американски щата.

Тази поява предизвиква въпроси относно мистериите на жизнените цикли и ефектите от такова масивно нашествие на насекоми.

Нека се потопим и разкрием подробностите за това събитие, което ще засегне 17 американски щата.

Цикадите са насекоми, които приличат на скакалци и се срещат на всички континенти освен на Антарктида. Уникални за североизточна Америка са периодичните цикади, които отдавна изумяват биолозите.
През пролетта само за няколко седмици внезапно се появяват милиони периодични цикади. През малкото време, което прекарват на слънце, те сменят обвивката си, пеят оглушително, летят, размножават се и след това умират. Странното е, че следващото поколение се поява 13 или 17 години по–късно в зависимост от вида. Какво се случва с тези насекоми междувременно?
За да отговорим на въпроса, трябва да разберем какъв е уникалният жизнен цикъл на периодичната цикада.

Около седмица след появяването си възрастните насекоми се чифтосват и женските снасят от 400 до 600 яйца в кората на по–млади клонки. Скоро след това възрастните умират. През следващите няколко седмици яйцата се излюпват, ларвите падат на земята, заравят се в почвата и живеят под земята, където смучат сокове от корените на храсти или дървета няколко години. След 13 или 17 години новото възрастно поколение излиза, за да повтори цикъла.
В една статия в списание „Нейчър“ се посочва, че сложният жизнен цикъл на тези цикади озадачава учените от векове, както и че, до днес ентомолозите се опитват да разберат как се е развил особеният жизнен цикъл на тези насекоми. Това е безпрецедентна загадка в животинското царство.
Какво мислиш? Дали жизненият цикъл на цикадата се е появил в резултат на еволюция, или е бил замислен?

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.