Израел създаде лазарен лъч за неутрализиране на дронове


Израелската отбранителна компания “Rafael Advanced Defense Systems” съвместно с Министерството на отбраната разработват първата в света лазерна противовъздушна система “Iron Beam”. Преди месец системата премина успешно предварителните тестове, като успешно  неутрализира различни дронове, минохвъргачки и противотанкови ракети.

За ръководител на проекта е определен бригаден генерал Янив Ротем, който заяви, че тестовете на системата преминават през различни времеви и метеорологични условия. Системата разполага с лесен интерфейс за управление и ще спомогне за повишаване на техническата боеспособност на израелската армия.

Американски дронове на въоръжение в индийската армия

Първоначално системата щеше да бъде въведена на въоръжение през 2024 година.

Но, по нареждане на премиерът Нафтали Бенет проекта е забързан, защото израелската противовъздушна отбрана не е достатъчно добре подготвена, за да неутрализира дронове или изстреляни ракети.

Освен това системата има предимството, че разчита единствено на енергия, а не на боеприпаси. Разбира се, както всяка една система и тази има недостатък. При лошо време и липса на  видимост, тя не е достатъчно ефективна.

Но, тук Министерството на отбраната има решение.

Системата ще бъде инсталирана на самолет, като по този начин се заобиколят метеорологичните условия.

Така новата ПВО  система може да бъде успешно използвана срещу различни видове заплахи, без значение дали са по земя или въздух.

Това превръща Израел в първата страна, която използва работещ прототип на мощна лазерна технология за неутрализиране на възможни атаки. Но тя няма да бъде използвана като самостоятелна система, а в допълнение към вече съществуващата противовъздушна отбрана.

Новата система ще даде сигурност на Израел срещу враговете на държавата.

В частност срещу „Хизбула“ и „Хамас“, които разполагат с богат арсенал от ракети и минохвъргачки.

Съществена заплаха представлява и Иран, който обнови бойният си арсенал с голямо количество дронове. А, с толкова врагове по границата си, Израел определено има нужда от тази технология.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.