Етруските – цивилизацията, която не оставя държава


Етруските – отдавна изчезнал народ, живял някога на територията на днешна Италия преди римляните. Достигат високо ниво на развитие на цивилизацията си, но не оставят държава след себе си. В пика на развитието си територията им се простира от подножието на Алпито до Рим. Най-важните градове в съвременна Тоскана (например Флоренция, Пиза и Сиена) са основани не от римляните, а от етруските и оттогава са постоянно обитавани.
Първите жители на италианския полуостров са Етруските, които окупират една голяма територия между морето и реките Арно и Тевере. Построяват многобройни градове, някои от които съществуват и днес: Таркуиния, Арецо, Перуджа, Волтера.
От там започват да завадяват нови земи на север и на юг. Етруските така и не успяват да създадат държава. Всеки град е бил независим и управляван от крал, наричан лукумоне.
Почти всички етруски градове са построени върху хълмове и заобиколени от вода. По околните хълмове те строели градове на мъртвите, наречени некрополи.
Днес такива некрополи са запазени на много места. От разкопките на гробовете на бял свят излизат много предмети: вази, чинии, оръжия, бижута, статуетки и т.н.
Така днес ние може да възстановим в представите си много аспекти от живота им. Малко са обаче писмените документи.
По-важните етруски богове сса били Тиния, Уни и Минерва. Всеки град е имал три порти и три храма, посветени на тези божества. Етруските са били добри земеделци и търговци. Те изгубили своята независимост, когато римляните завладяват Етрурия.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.