Подозират севернокорейски хакери в кражба на 3 млрд долара в биткойни


В последните месеци Северна Корея и по-специално нейното киберзвено, са заподозрени в кражба на биткойни за над 3 млрд. долара. Това гласи специален доклад на ООН, като се посочва, че с открадните пари Пхенян финансира своята ядрена програма.

Смята се, че хакерите работят за основната външна разузнавателна агенция на Пхенян- Главното разузнавателно бюро (ГРБ).

Независими наблюдатели от ООН коментират, че КНДР продължава да пренебрегва международните санкции срещу разработването и разпространението на ядрени оръжия.

Също така се забелязва развитие и усъвършенстване на ракетните носители за ядрено оръжие, в т.ч не само развитието на нови балистични ракети, но и извеждане на сателити в орбита.

Все повече КНДР е близко до построяването на цял арсенал от „тактически ядрена подводници“.

Всичко това идва на фона на наложените забрани на Пхенян от ООН, когато още от 2006 година започна да разработва ядрените си програми. Опитите на съвета са към спиране на финансирането на програмата за разработка на ядрени оръжия.

Мисията на Северна Корея към ООН в Ню Йорк не отговори веднага на искане за коментар относно доклада от наблюдателите на санкциите. Пхенян отрича твърденията, че стои зад кибератаки.

Румънски болници станаха жертва на кибератака

Докладът на ООН трябва да бъде публикуван публично по-късно този месец или в началото на следващия месец, казаха дипломати.

Северна Корея продължава да има достъп до международната финансова система и да участва в незаконни финансови операции в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Пхенян е обвинен, че снабдява Русия с муниции и ракети, нарушавайки санкциите над Москва.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.