Навършват се 190 години от рождението на Менделеев


Днес, 8 февруари, се навършват 190 години от рождението на Дмитрий Менделеев, известен като бащата на периодичната таблица.

Той е роден в Сибир на 8 февруари 1834 година и е най-малкото от общо 17 деца в семейството.

През 1855 г. Менделеев завършва със златен медал катедрата по природни науки на Факултета по физика и математика, и е назначен за старши учител по природни науки в мъжката гимназия на Симферопол.

През 1856 г. защитава магистърска степен в Петербургския университет, а през 1857 г. е назначен за доцент в Императорския университет в Санкт Петербург в катедрата по химия. През 1864 г. Менделеев става професор по химия в Технологическия институт.

Негово най-голямо откритие си остава периодичният закон за химичните елементи от 1869 г.

Чрез него се поставят основите на позната ни днес  периодичната система на елементите. Ако не сте внимавали в час по химия, нека ви припомним какво гласи

свойствата на химичните елементи, на техните прости вещества и химични съединения сав периодична зависимост от техните атомни маси

По-късно физикът Хенри Мозли прави нова формулировка на периодичния закон – свойствата на химичните елементи, на техните прости вещества и химични съединения са в периодична зависимост от броя протони в ядрата на атомите им.

Дмитрий Менделеев има и други важни научни постижения

Той открива критичната температура на кипене на течностите през 1860 г.; създава химичната теория на водните разтвори, според която при разтваряне на дадено вещество във вода се извършва химично взаимодействие.

Конструира и пикнометър – прибор за определяне на плътността на течностите. Извежда уравнението за идеалния газ, включващо зависимостта между състоянието на газа и температурата, днес известно като уравнение на Клапейрон-Менделеев.

Изследва явлението изоморфизъм, което разкрива връзката между формата на кристалите и химичния състав на съединенията.

През 1887 г. извършва полет на конструиран от самия него аеростат с двигател; работи в областта на приложната химия в селското стопанство и насърчава използването на минерални торове.

На учения е кръстен химичен елемент с атомен номер 101 в периодичната система – Менделевий.

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.