Световен ден на четенето на глас


Идеята за Световния ден на четенето на глас възниква през 2010 г. благодарение на организацията Lit World. Тази организация е посветена на борбата с неграмотността и насърчаването на четенето.

Вдъхновени от усилията им, хората по света започват да празнуват деня всяка година в началото на февруари. За целта се събират четат на глас и споделят любимите си книги.

Когато четем книга обикновено не го правим гласно, защото по принцип четенето на глас се използва само когато има човек, който искаме да заинтригуваме като например децата си преди лягане.

Доказано е, че четенето на глас е от полза за децата и хората, които се грижат за тях, като подобрява правописа, тъй като слушателите чуват думите, произнесени правилно.

То също така подобрява социалните връзки и съпричастността, докато слушателите се свързват с героите в историите.

Според психолозите ползите от четенето на глас са многобройни. Сред най-ценните предимства са развиването на емоционалната интелигентност и по-лесното намиране на решения при сложни проблеми. При малчуганите се изграждат дългосрочни навици за четене. Когато пък човек чете сам на глас, се задействат три вида памет: зрителната, речевата и слуховата, т.е. смисълът на текста се усвоява по-лесно.

Един от хората, които са изследвали най-много ползите от четенето на глас, е Колин Маклауд, психолог от Университета на Ватерло в Канада, чиито изследвания показват, че тези, които го практикуват, запомнят много по-добре думи и текстове, ако ги четат на глас. В този смисъл това е ефект, който стимулира паметта, оказвайки силно влияние както при децата така и при възрастните хора.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.