Призрачен град от стотици изоставени замъци в Турция


Луксозният комплекс „Бурж ал Бабас“ е трябвало да бъде приказно място за живеене. Градът от къщи замъци в Северозападна Турция е изоставен преди пет години и няма шансове някога да бъде завършен.

На пътя между Истанбул и Анкара, в близост до историческото градче Мудурну, е разположен луксозния комплекс Бурж ал Бабас. Той е трябвало да включва 700 сгради, наподобяващи малки замъци – с кули, басейни и луксозно обзавеждане.

Строежът на 500 от тях е започнат, но така и не е довършен. От пет години проектът е изоставен.

Комплексът е разположен до шосето и туристи спират, за да правят снимки. Казват, че приличат на замъка на Уолт Дисни.

Няма изгледи изобщо някой някога да заживее тук. Единствените хора в целия комплекс са двама охранители.

Ордос – най-големият призрачен град в света

Първоначалният план на турската строителна фирма SAROT е да предложи луксозни замъци за арабския пазар – общо 732 на брой с джакузита и подово отопление. Комплексът е трябвало да включва търговски и спа център. В проекта са инвестирани над 200 милиона долара.

Икономическата криза в Турция замразява тази мечта. Сривът на турската лира оскъпява вноса на строителни материали. Много строителни фирми и доставчици обявяват фалит. Така се стига и до спиране на проекта през 2018 година.

Днес в къщите, приличащи на замъци, са монтирани прозорци, но почти всичко вътре е недовършено.

От стените висят кабели, няма тръби за вода.

 

 

След пет години и самите сгради вече започват да се разпадат. Празните сгради най-много да привлекат някой турист, падащ си по изоставени места, и да послужи за декор на музикален клип.

Отдалеч кварталът със сиви покриви прилича на декор от филм на Дисни, но при внимателно вглеждане създава зловещо постапокалиптично усещане без признаци за живот, меко казано като град опустошен от война.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.