Пионерите на спорта: Джаки Робинсън – „Човекът, който никога не се предаде“


Екипът на Parelell.eu ще Ви срещне с един от най-значимите пионерите в спорта за всички времена.

Първата личност ще ви запознаем с един от първите чернокожи бейзболисти в МЛБ Джаки Робинсън. Той е символ на преодоляването на расовата дискриминация в спорта и силата на волята за промяна и успех.

Джаки Робинсън не е само първият африканец, който играе в МЛБ през ерата на расовата сегрегация, но той се превръща в легенда на спорта зад океана, редом с величия като Бейб Рут, Мики Мантъл и др.

Най-значимите пропуснати дузпи

Джаки Робинсън е реоден на 31 януари 1919г. в град Кайро, щата Джорджия. ОТ ранна възраст се проявява като изключително спортно талантлив, играейки в различни спортни дисциплини.

След завършването на университета на Лос Анджелис, той се присъединява към армията и служи по време на Стората световна война. След войната Джаки започва да преследва своята мечта – да играе професионален бейзбол. Започва да играе в Канзас Сити Монархс от Негърската лига, където е забелязан от Бранч Линч, главния мениджър на Бруклин Доджърс

През своята десетгодишна кариера в МЛБ Джаки Робинсън печели наградата „Новобранец на годината“ през 1947г., участва в „Мача на звездите“ цели шест последователни пъти и една награда за „Най-полезен играч на Националната лига“.

През 1955г. печели Световните серии с Бруклин Доджърс. През 1972г. неговия клуб изваждат фланелката му с номер 42 от употреба.

От 2004г. по инициатива на МЛБ, ежегодно на 15 април се провежда „Деня на Джаки Робинсън“, когато всички отбори излизат с номер 42. През 1972г. подсмъртно е награден със „Златен медал на Конгреса“ и „Президентският медал на свободата“.

След края на кариерата си Джаки Робинсън се отдава на борбата за равни права на афроамериканците в обществото. Правото им да гласуват и дори да протестират търсейки правата си. Джаки Робинсън призовавал за „пълна свобода“.

Легендите на спорта: Пеле – Кралят на футбола

В този период е диагностициран диабет, заболяване, което също засяга братята му. Въпреки, че Робинсън се инжектирал с инсулин, медицината по онова време не може да предотврати продължаващото му влошаване на физическото му състояние.

Джаки Робинсън си отива от този свят на 24 октомври 1972г., само на 53 годишна възраст.

Днес се възхищаваме на Джаки Робинсън и го помним като истинска икона на пионерите в спорта. Неговата история ни учи, че смелостта могат да събарят бариери и да променят света.

Нека запазим спомена за Джаки Робинсън и да се вдъхновяваме от неговия дух в нашите собствени битки за справедливост и равенство.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.