Националният протест на земеделците продължава и днес.


Зърнопроизводителите обявиха, че времето на протестните действия ще се увеличава докато не бъдат приети исканията на земеделците. Единствено в събота и неделя няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите.

До демонстрациите се стигна, след като от бранша отхвърлиха предложението на правителството да подкрепи финансово тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 г.

Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Вчера протестите протекоха с разливане на мляко и палене на слама. Демонстрации имаше на над 80 места в цялата страна. В късния следобед на извънреден брифинг премиерът Денков обяви, че кани протестиращите отново на среща днес и с готовност за нов меморандум.

Блокирани са възлови пътища в област Монтана, главен път Е-79 е блокиран в района на село Горна Вереница в община Монтана. Втората блокада е на изхода от Монтана към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на пътя от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Протест на енергетици спря движението

Блокиран е пътя между Мизия и Оряхово по посока на ферибота към румънския град Бекет.

Затворен с тежка техника е и главния път София – Варна на две места в Ловешка област – на п.в. „Абланица“ и п.в. „Боаза“. Ограничено е и движението на пътя София – Русе и при Луковит. Днес блокадата ще продължи до 13:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на два пъти по 15 минути. Селскостопанска техника и земеделци от региона на Търговище за втори пореден ден блокираха главния път София – Варна. Протестът е разположен на кръговото кръстовище на входа на града, а призивът и днес е „Не убивайте българското земеделие!“.

Земеделци блокираха „Дунав мост“ при Русе и разляха цистерна с мляко. Те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт. Блокиран е пътят и към „Дунав мост 2“ при Видин.

С тежка техника земеделски производители затвориха движението по главния път Стара Загора – Димитровград, който е и подстъп от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“, в района на Птицекомбината.

Втори ден протестират и земеделските производители от Благоевградско. Тази сутрин те бяха разположили тежката си техника на пътя за Мелник и Петрич под автомагистрала „Струма“.

На няколко пъти животновъдите опитваха да достигнат автомагистралата и да блокират движението там, но не бяха допуснати от органите на реда. Фермерите се заканват да пордължат с протестите и утре, когато планират да блокират движението по Кресненското дефиле.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.