„Хамас“ иска спиране на огъня в Газа


Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ отправи предложение да бъде прекратен огъня в ивицата Газа за период от четири месеца. А, заедно с това да бъде изготвено мирно предложение, с което и официално да се сложи край на войната с Израел.

Това се разбра след среща между представителите на групировката и катарски и египетски посредници от страна на Израел.

Решението беше подкрепено от израелските и американски дипломати и политици. Това съвпада с посещението на американският държавен секретар Антъни Блинкът, който кацна тази нощ в Израел.

Шефът на турското разузнаване на среща с „Хамас“

Днес по-късно през деня той проведе срещи с катарските и египетски първи дипломати, за да бъде обсъдена ситуацията в района.

Това е най-сериозният дипломатически напредък към постигането на трайно примирие, откакто избухна войната в Газа.

Самият документ предвижда три 45-дневни паузи.

В първите 45 дни от примирието трябва да бъдат върнати в Израел всички израелски заложници, и тези под 19-годишна възраст и в напреднала възраст, а от израелските затвори да бъдат освободени всички палестински жени и деца.

Останалите пленени мъже ще бъдат освободени през втората и третата фаза на примирието. В замяна „Хамас“ иска Израел да освободи 1500 затворници, като една трета от тях трябва да са палестинци с доживотни присъди.

Планът предвижда и размяна на телата и тленните останки на жертвите от двете страни.

Междувременно трябва да започне възстановяването на Газа, а израелските сили трябва да се изтеглят изцяло.

„Хамас“ очаква през последните 45 дни от договорения срок да се постигне и споразумение за край на войната.

Спирането на огъня ще е възможност за увеличаване на доставките на храна и други хуманитарни помощи за отчаяните цивилни в Газа, които са заплашени от глад и остър недостиг на основни продукти.

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като на 7 октомври бойци от „Хамас“ нападнаха Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 253-ма заложници.

По данни на здравното министерство в Газа оттогава израелската армия е убила най-малко 27 585 палестинци в анклава. В това число не влизат още хиляди жители на Газа, които са затрупани под развалините на разрушените сгради.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.