Албания отчита ръст на туристите в страната


Според министърът на туризма и околната среда Мирела Кумбаро, от началото на 2024 г. Албания регистрира увеличение на туристите в страната.

Само за януари те са с 30% повече спрямо година по-рано или точно 489 599 чуждестранни туристи са предпочели да почиват в Албания.

По справка от албанското Министерство на туризма и околната среда, най-много са туристите от Косово – 215 000, с около 30% повече в сравнение със същия период на миналата година; следват италианските туристи, които са 53 000, с 50,4% повече, а на трето място са туристите от Черна гора – 52 662 души, с 32,6% повече спрямо януари миналата година.

Класацията на страните с най-голям ръст на туристи спрямо миналата година се оглавява от Полша, следват Румъния, Испания, Англия, Швеция и Франция.

Албания ще строи ново и модерно туристическо пристанище

Наскоро Кумбаро каза, че разглежда 2024 г. като предизвикателство и отговорност за успешното справяне с увеличения туристически поток. Миналата година Албания отчете туристически бум с повече от 10 милиона туристи.

Като главна заслуга се отчитат усилията и мерките, взети от Министерството на туризма и околната среда за тази година.

Става въпрос за мерки, включващи общините в страната да взимат по-активна роля при почистване на крайбрежните райони, както и подобряване на качеството на водата по плажовете, задължително сертифициране на морските туристически оператори и присъствието на наблюдатели на всеки плаж.

Албания също се готви да участва в ITB Berlin, най-голямото туристическо изложение в света, планирано за началото на март.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.