През пролетта се подновяват проучванията край Хераклея Синтика


Подновяват се отново разкопките на античния град Хераклея Синтика. Това обяви лично ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински и допълни, че през следващите три месеца се очакват интензивни проучвания.

Предвидено е да се започне проучвателна дейност при най-високата част на големия канал Клоака Максима и акропола, които биха дали допълнителна информация и вероятно интересни разкрития от историята на града.

По думите му, държавата е предвидила финансиране в размен на 300 000 лв за разкопите на Хераклея Синтика и допълни, че само за още няколко обекта е предвидена толкова голяма сума. Което говори, че проектът е от важно значение за развитието на туризма в района.

Парите ще бъдат преведени от Министерски съвет на Министерство на културата и след това трябва да се сключи съответния договор с Националния археологически институт с музей при БАН.

Освен финансирането от държавата, той сподели, че се проучва и въпроса с получаване на финансиране от Община Петрич, но това зависи от предвидените пари в общинския бюджет за 2024 година.

Само преди дни, по време на общественото обсъждане на бюджета на общината, зам.-кметът Минка Салагьорова каза, че през настоящата година ще продължат да се изпълняват дейности по проект „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на обект „Античен град Хераклея Синтика“ и прилежащи некрополи“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.