Навършват се 20 години от атентата в московското метро


Преди пвече от 20 години, на 6 февруари 2004 година в Москва се случи едно от най-кръвопролитните тероститични атаки. В московското метро, при атака на терорист-камикадзе – Анзор Ижаев, загинаха над 41 души.

Инцидентът се случва между станциите „Павелецкая“ и „Автозаводская“ близо до центъра на Москва във втория вагон на влака. Според експертите мощността на взривното устройство е била 4-5 кг тротилов еквивалент. То е съдържало амониева селитра, алуминий на прах и тротил.

В 11:30 ч. московско време са евакуирани всички пътници от тунела на метрото между двете станции, като от блокирания тунел са изведени 700 души. Загиват 41 души и над 250 са ранени.

В 8.40 ч. местно време, информационните агенции ИТАР-ТАСС и Интерфакс съобщават, че е избухнал взрив в композициите и има жертви и ранени.

Путин направи обръщение 20 часа след атентата

Според ФСБ (руската Федерална служба за сигурност) атаката е дело на атентатор-самоубиец и са изпратени десетки линейки с медици, които оказват първа помощ на пострадалите.

Тогавашният кмет  Лужков спешно прекъсва посещението си в САЩ и се връща в Москва във връзка с терористичния акт, а полицията вече е изготвила фоторобот на терориста. Смята се, че е кавказец на 40-45 години, облечен в тъмно сако и с черна шапка.

По оценки на експерти, мощността на взрива се равнява на 5 кг тротилов еквивалент. В резултат загинаха 39 души, други 134 бяха ранени. Състоянието на 21 от тях, според лекарите, е крайно тежко, а на 13 – тежко.

През годините Московското метро е жертва на редица атентаторски атаки. Няколко месеца след атентата от февруари 2004 г. има и втори през август с. г.

Шест години по-късно на 29 март 2010 г. е поредната терористична атака, при която загиват 40 души и над 80 са ранени.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.