Какво е… Американски футбол?


Историята…

Американският футбол е вид колективен спорт с топка, наричан в страните от Северна Америка само футбол, но твърде далеч от спорта, познат на европейците като футбол. В тази част на света на европейският футбол наричат „сокър“, а европейците на футбола познат в Северна Америка наричат американски футбол.

Американският футбол наподобява ръгбито, което през 19-ти век се отделя от футбола. Както вероятно сте чували на 26 октомври 1863 в лондонска гостилница представители на няколко клуба решават съдбините на спорта. След шумен скандал относно това дали трябва да се използват ръцете в играта се стига до разкол и представителите на град Ръгби основават отделен съюз.

Какво е… Американски футбол? Част 2

Футболът зад Океана разбира се прилича повече на това, което се е играло в Европа преди тази знаменита сбирка. Той се развива в много американски университети и училища, като повечето от тях сами са определяли правилата по които да го играят. През 1867г. се стига до споразумение между някои от колежите, като се слага началото на унифицирането на спорта.

В средата на XIX-ти век били направени първите промени в правилата на играта и по този начин тя започнала по-малко да наподобява ръгбито. Новите правила в американският футбол били създадени от Уолтър Камп, считан за „бащата на американският футбол“.

На 6 ноември 1869 е изиграна и първата среща между Принстън и Рътджърс, като Рътджърс печели с 6:4. По това време се създава и NCAA(Националната атлетическа асоциация на колежите). С течение на времето различни университети се присъединяват към нея.

В началото на XX век футболът се превръща в една доста опасна игра.

Само през 1905 година на терена умират 18 студенти. Това принуждава ръководителите да приемат промени в правилата. Въвежда се познатата специална екипировка, забраняват се някои схеми на игра. През 1912г. е определена и съвременната големи на игрището, както и увеличаването стойността на тъчдауна на 6 точки.

През 1920г. е основана National Football League(Националната Футболна Лига) по-известна като NFL, включваща единайсет отбора. Това е най-силната лига по този в целия свят. Самата NFL е разделена на две конференции: American Football Conference – AFC(Американска Футболна Конференция) и National Football Conference – NFC(Национална Футболна Конференция). През сезон 2009/2010 NFL обединява 32 отбора.

Що е то американски футбол?

Американският футбол е една от най-популярните игри в САЩ(съперничи си с баскетбола, бейзбола и хокея на лед). Този спорт се счита за силов или мъжки спорт заради многобройните си сблъсъци навсякъде по терена. Може би и за това се радва на толкова голям интерес през тези няколко десетилетия.

Целта на играта е да се достигне „Ендзоната“ на противниковия отбор, за да бъдат реализирани точки. Предвижването на топката напред става по следния начин. Тимът, който владее топката трябва да атакува. Това става с 4 опита, при които трябва да се преодолеят 10 ярда. Прекъсването на всеки опит се нарича „Даун“.

При успех се дават нови 4 опита за преодоляване на следващите 10 ярда.

При неуспех топката става притежание на противниковия отбор, който на свой ред започва да атакува.

Придвижването на топката става по два начина. Единият е с пренасяне, когато играч тича с топката напред, а другият е с пас напред.

Тук трябва да се отбележи важният момент, че при всеки опит отборът може да подава топката напред само веднъж.

Пасовете на страни и назад не са ограничени като брой.

Опитът за нападение приключва, когато топката опре в земята, когато защитниците повалят играча, който я носи, когато бъде осъществен неточен пас и топката докосне земята.

Когато излезе от границите на терена, или когато бъде отбелязана точка. „Даун“ настъпва само след сигнал на съдията.

Притежанието на топката се променя също така при няколко обстоятелства.

Първо е провал на атаката на единия отбор да я придвижи на 10 ярда при 4 опита. Топката променя притежанието си и когато бъде отбелязан „Тъчдаун“.

Третият начин е при „Пънт“. Това е шут по топката, когато атакуващия отбор няма да успее да я придвижи след 4 опита и я изритва колкото се може по-навътре в противниковото поле.

Интересна ситуация е пресичането на пас на атакуващия отбор от някой защитник – „Интерсепшън“. Взелият топката може да пробяга толкова с нея, колкото успее, като дори да реализира „Тъчдаун“.

Подобна ситуация е при изпускане на топката /“Фъмбол“/, когато става дума за пас настрани или назад. Играч на защитата може да я вдигне и подобно на ситуацията след пресечен пас да реализира точка.

Промяна на владението настъпва и след пропуснат опит за „Фийлдгол“(шут към вратата от статично положение), стига топката да не е излязла извън терена.

С изпълнението „Кик-офф“ започва всяко от двете полувремена.

Изпълнява се и от атакуващия тим, когато е бил отбелязан „Тъчдаун“ или „Фийлдгол“. Топката се изритва от собственото поле. Играч от противниковия отбор прави опит да я улови и да я пренесе, колкото се може по напред. Там където бъде спрян започва атаката.

Ако посрещача улови топката в „Ендзаната“ на своя отбор то другият отбор ще започне атаката си от 20-ия ярд на своето поле (“Тъчбек”).

По време на игра всеки отбор може да пусне единайсет играча. Те разбира се могат да бъдат заменяни, когато е спряна играта. За това и в един отбор има картотекирани 50тина футболисти, разделени на три формации, всеки от които със собствена задача.

Следва продължение…….


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.