Какво е… Американски футбол? Част 3


NFL – Професионалистите

National Football League – NFL(Национална Футболна Лига) е основана през далечната 1920г. от 11 отбора. Това е най-силната лига по американски футбол в целия свят.

Самата NFL e разделена на две конференции: American Football Conference – AFC и National Football Conference – NFC. През сезон 2009/2010 NFL включва 32 отбора.

Всяка от двете конференции е разделена на 4 дивизии (Северна, Южна, Източна и Западна), които са с по 4 отбора.

След края на редовния сезон започват плейофите, които безспорно са най-интересната част. В тях право на участие си завоюват 14 тима, които трябва да излъчат двата финалиста за „Супер Боул”.

Двете конференции(NFC и AFC) излъчват по 7 отбора в плейофите. Срещите на директна елиминация са в три кръга. Това са „Уайлд кард плейоф“(Wild Card Playoff), „Дивизионен плейоф“(„Division Playof“) и „Конферънс Чемпиъншип“(„Conference Championship“), след който победителите от тях достигат до най-желания сблъсък „Супер Боул“.

Във вече над сто годишната история на NFL се наблюдава сравнителна равностойност между отборите.

С най-много титли от шампионата на NFL(без да включваме Дивизионните и шампионите на Конференции) са отборите на „Pittsburgh Steelers“ и „New England Patriots” с по 6 титли.

С една по-малко с 5 са отборите на ‘Dallas Cowboys’ и ‘San Francisco 49ers’. 4 титли имат отборите на „Green Bay Packers” и „New York Giants”, а с по 3 титли могат да се похвалят отборите на „Washington Commanders“, „Las Vegas Raiders“, „Kansas City Chiefs”, „Denver Broncos“, както и още много отбори имащи във витрините си по една и две титли.

Какво е… Американски футбол? Част 2

Американският футбол по света

International Federation of American Football – IFAF е международна федерация за развитието и разпространението на американският футбол по целия свят. Основана е през 1998г. Седалището на федерацията е във Франция.

IFAF включва в редиците си:

– European Federation of American Football – EFAF(обединяваща в момента повече от 40 европейски страни);

– Pan American Federation American Football – PAFAF (включваща 23 страни от Северна и Южна Америка); Asian Federation of American Football – AFAF(включваща 30 страни)

– Oceania Federation of American Football – OFAF(обединяваща също 8 страни)

– African Association of American Football – AAAF(с 17 члена във федерацията).

IFAF организира световни първенства за мъже, младежи и жени с пълна екипировка, а така също световни турнири по флаг футбол.

До момента са се провели пет световни първенства за мъже, като националният отбор по американски футбол на САЩ е рекордните три титли, а с две титли е Япония.

Националният отбор на Германия, както и националното им първенство се считат за най-силните на Стария континент.

Германската Федерация по американски футбол обединява над 6 дивизии и над 50 клуба развиващи този спорт в страната.

Шестото издание на световното първенство за мъже се очаква да се проведе през 2025г., на което домакин ще бъде Австралия.

През 2009г за първи път се проведе и световно първенство за младежи до 19г. Домакин на надпреварата беше родината на този спорт – САЩ. Участваха 8 отбора.

На финала отборът на домакините разби съседите си от Канада с 41:3. В битката за бронзовите медали Япония трудно надви третия по сила отбор в Северна Америка, този на Мексико с 42:27.

С действията си, Международната федерация показва, че този спорт има своето място на световната карта на спорта. Интереса към играта се увеличава с всяка изминала година.

Къде сме ние?

Първите стъпки на американският футбол в България започват в началото на 90-те години на 20-ти век. Американски студенти в България, заедно с група български ентусиасти основават първият отбор на българска земя – София Лайънс.

Но, за съжаление слабото разпространение на играта в България бързо изтива ентусиазма на нашите сънародници и в края на 90-те години отбора на София Лайънс се закрива.

Отборът на „Тийм София“(„Team Sofia“) е основан през 2007г и бързо печели популярност. Това най-вече става с добрата организационна политика на г-н Гърковски, който освен играч изпълнява и длъжноста на Head Coach и мениджър на отбора.

За тези години отбора може да се похвали с най-добре изградената структура с юношеска формация и повече от сто състезатели в мъжкият отбор. Всяка година „Тийм София“ организира набор на нови играчи.

Единственото условие е да имаш навършени 15г. Провеждат се няколко теста за физика и техника. Изпитите са тежки и трудни дори за тренирани мъже.

Само преминалите през всички изпитания и издържалите теста успяват да влязат в отбора. Преди няколко години „Тийм София“ промени името си на „Софийските Мечки“.

В този период освен отбора на „Софийските Мечки“ в България съществуват още отборите на „Pleven Bravehearts” „Blagoevgrad Griffins”, „Sofia Strays“(американски граждани живеещи в България и българи в отбора) и „Sofia Dragons“(втория отбор на „Sofia Bears“), „Lom Spears“(съществували за твърде кратко време), „Sofia Barbarians“.

По късно към тези отбори се присъединиха още тимовете на „Sofia Warriors”(на който бях съосновател и състезател), „Sofia Hawks“, „Dobrich Reapers” и „Silistra Stallions“.

В следващите години за кратко се появяват „Plovdiv Wolves“ и „Nova Zagora Bullets“, като единствено „Sofia Bulldozers“ съществува и днес.

В тези години основните надпревари, в които отборите участваха бяха флаг турнирите под егидата на БФАФ, като единствено „Софийските Мечки“ играеха международни турнири и срещи с пълна екипировка. Това разбира се с времето се промени.

С изминаване на годините в развитието на спорта в страната се наблюдаваха върхове и спадове.

Най-големия връх несъмнено е през последните три години, в които освен традиционните флаг турнири, започна организирането на национален шампионат с пълна екипировка.

От картата на страната изчезнаха много отбори, но за сметка на това се появиха други.

От старта на националното първенство с пълна екипировка през 2021г. отборите се увеличават с всяка изминала година.

На този етап отбори с пълна екипировка участващи в държавния шампионат са „Sofia Bears“, „Blagoevgrad Griffins“, „Sofia Bulldozers“, „Black Sea Pirates Burgas“, „Varna Sharks“, „Shumen BrewerS“, „Sofia Knights“, и „Sofia Old Dogs“, докато „Zagora Titans“, „Gabrovo Eagles“ и „Plovdiv Ravens“ са нови клубове и на този етап развиват единствено отбори за флаг турнири.

През ноември 2023г. завърши третия пореден шампионат на БФАФ на България.

От есента на 2021г. най-интересните срещи от НФЛ, плейофите и Супер Боул се излъчват директно всяка неделя от 20.00ч и 23.20ч. по българският канал Макс Спорт 2.

Феновете на този спорт в България, които не сме никак малко и с всяка година броя ни се увеличава, очакваме старта на новия шампионат на НФЛ само след няколко дни.

В заключение, искам да поздравя играчите и ръководителите на всички български клубове развиващи американски футбол, както и всички бъдещи.

В тези трудни икономически времена за спорта, особенно за аматьорският спорт Вие правите всичко, което е по-силите Ви да развивате, популяризирате и участвате в играта, която Ви е на сърцето.

Едно голямо „Браво!“ и голям поклон. Заслужавате единствено поздравления. NO MERSY!


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.