Какво е… Американски футбол? Част 2


Игрално време

Мачът продължава 60 минути чисто игрово време, което е разделено на четири части, всяка по 15 минути. След втората част има по-голямо прекъсване за почивка. При равенство след редовното време се играе 15 минутно продължение(“Овъртайм“).

Отборът, който първи реализира точка в него печели с „Внезапна смърт“. При равенство след „Овъртайма“ в редовния сезон на NFL мачът завършва.

Когато започнат плейофите обаче се играят толкова продължения, колкото са нужни за да се излъчи победител.

Полето, на което се играе американски футбол за разлика от европейският има точно зададени размери. Дължината му е 120 ярда(1 ярд – 0,9144 метър) и ширина от 53,3 ярда. По дължина е разделено на три равни сектора.

По-важно е обаче маркирането на широчината. Крайната зона се нарича „Ендзоун“(„Endzone”). Тя е пред двете врати и е широка 10 ярда. Това е мястото, където се реализират точките(Тъчдауните).

Останалите 100 ярда са игралното поле, като те са разделени от 20 линии на всеки 5 ярда. Вратите са високи 18,5 фута(5,6 метра), като на 10-я фут има напречна греда.

Какво е… Американски футбол?

Отборът

Отборът и позициите

Всеки отбор по американски футбол е разделен на три формации. Това са Offense(Атакуващата), Defense(Защитната) и Special Team(Спешъл Тийм). За кратко ще се спрем на тях.

Атакуващата формация във отбора. В рамките на 4 опита футболистите от това звено трябва да преодолеят 10 ярда. Атакуващата формация включва следните позиции:

QB – Quarterback – Лидера на отбора и в повечето случаи негов капитан. Разпределя топката към останалите си съотборници.

OL – Offensive Line – Включва петима играчи, чиято работа е да защитава и „разчиства“ пътя от защитата на противниковия отбор.

RB – Running Backs – Това са играчи, които се намират на линията на QB или зад нея. Те също блокират, улавят и в редки случаи хвърлят топката към някой от съиграчите си или директно атакуват. Главната им задача обаче е да опазят QB от блокиране.

WR – Wide Receiver – Тяхната позиция е в близост до двете странични линии на полето. Основно трябва да са прецизни в улавянето на топката след пас, но е възможно да им се наложи да блокират откъсващ се противник при контраатака.

TE – Tight Ends – Обикновено един, който стои леко встрани от офанзивната линия. Ролята на Тай енда също е много важна. Той трябва да открива пространства за куотърбека и рънинг бековете. Често задачата му е да блокира противник или да улови пас, т.е. да действа като част от офанзивната линия или като уайд рисийвър.

Защитната формация в американският футбол трябва да направи всичко възможно да спре атаката на противниковия отбор. Защитната формация включва следните позиции:
CB и S(Cornerback и Safety) – Това е последната защитна линия.

Тя е на терена „за всеки случай“. Те трябва да покриват рисийвърите на противника и да опитат да спрат получаването на паса. В редки случаи спират куотърбека.
LB – Linebecker – Подреждат се като втора линия за дефензивната, като имат подобни задачи – спиране на куотърбека или покриване на потенциални ресийвъри. Основно трябва да предотвратяват пробив през центъра.

DL и DE – Defender line – Състои се от 3 до 6 играча, които се нареждат срещу офанзивната линия на противника. Целта им е да спрат рънингбека, ако е с топката, преди да е спечелил терен, или да спрат куотърбека преди да е подал топката на съотборник.

Spetial Team(Спешъл Тийм) е формация, която е на терена по време на „Kickoffs“, „Free kikcs“, „Punts“, „Field goal“ или за допълнителни опити за точка. Позициите в Special Team са:
K – Kicker(Кикър) – Изпълнява „Кикоф“ и пробва да отбележи „Фийлдгол“.
H – Holder(Холдър) – Позицията му е на 7-8 ярда зад скримиджа/линията на сблъсъка/ и задържа топката за кикъра.
LS –Long snapper(Лонг снапър) – Осигурява топката на холдъра или пънтера.
P – Punter(Пънтър) – Изпълнява „Пънт“ – шут от ръце.
PR – Punt Returner(Пънт ретърнър) – Връща „Пънта“.
G – Gunner(Гънър) – Много бърз играч, който трябва да попречи на кик ретърнъра или пънт ретърнъра.
KR – Kick Returner(Кик ретърнър) – Връща „Кикоф“-ите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.