Хусите атакуваха британски кораб с дрон


Продължават атаките на хусите над корабите в Червено море, въпреки, че беше постигнато негласно примирие. Вчера беше съобщено за нападение на дрон над британски кораб в района.

Новината дойде от британската компания за морска сигурност „Амбри“, която съобщи, че е атакуван кораба, плаващ под флага на Барбадос.

Той не е пострадал сериозно и е продължил по пътя си, като атаката е станала 105 километра западно от контролираното от хусите йеменско пристанище Ходейда

Представители на хусите заявиха, че нападението е в отговор на новите удари на САЩ срещу групировката.

Нападенията на хусите стопяват печалбите на Суецкия канал

От Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), заявиха, че са прибегнали до удар след като са предотвратили голяма атака от два безекипажни катера, натъпкани с експлозиви. И, че това е акт на самоотбрана, а не насилие.

Хусите започнаха да атакуват кораби в Аденския залив и Червено море, след като Израел предприе своята военна операция в ивицата Газа в отговор на нападението на „Хамас“ срещу него на 7 октомври. Йеменските бунтовници твърдят, че действат в солидарност с палестинците в ивицата Газа.

В последно време Съединените щати провеждат военни операции срещу хусите, за да защитят търговското корабоплаване в Червено море и Аденския залив, през които минава ключов маршрут.

Няма обаче данни повечето от атакуваните кораби да са свързани с Израел.

Вчера британският министър на отбраната Грант Шапс отчете, че въздушните удари срещу хусите не са отказали групировката от плановете й да пречи на корабоплаването в Червено море.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.