Дом и градина… кафе


Ако обичате кафе не бързайте да изхвърляте утайката. Сутрешното ароматно и събуждащо удоволствие каже, може да има своите допълнителни ползи. Той е много полезен продукт. Няма да повярвате, за какво може да се използва.

Здраве

Кафето намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и риска заболяване от рак на дебелото черво, но и против образуването на камъни в бъбреците. Приемът на кафе пред деня повишава концентрацията и вниманието.

Друг положителен ефект е влиянието му върху нервните клетки блокирайки желанието за употреба на алкохол и наркотици.

Не позволява достигане на чувство на депресия и повдига самочувствието. Употребата му ден от 2 до 4 чаши е безвредна и намалява появата на диабет тип 2, който основно се получава след затлъстяване и стрес.

Друга полза на кафето е предпазването от появата на целулит.

Утайката от кафе може да се използва като натурален лек за почистване на лицето и тялото. Тя действа успокояващо и освежаващо за подпухнали очи, уморена кожа и убива вече мъртви клетки.

Градината

Утайката от кафе е богата на азот, магнезий, калций, фосфор и други микроелементи.

Този състав е полезен за растенията в нашата градина.

Основната й роля е като наторяване на почвата при която дренажът на почвата е по-добър задържайки повече вода; привличат се земни червеи, които разрохкват земята; поради миризмата на кафе, която е неприятна за насекомите, вредителите по растенията се плашат и стоят далеч; pH намалява, което е добре за киселинно обичащите растения.

Най-благоприятно кафето влияе на плодните дървета и много градински и стайни цветя.

За да използвате утайката от кафето като тор, трябва да обработите почвата около растенията. Лесно може да си направите в градината компост използвайки утайка от кафе, увехнала трева или слама и листа.

Възможно е да използвате като тор и утайка от безкофеиново кафе.

Силната миризма от утайката от кафе може да бъде достатъчна за да държи котките далеч от вашата градина. Ако имате куче, може би ще е разумно да избягвате да слагате утайка от кафе в градината Ви.

Това бяха само една малка част от ползите, за които може да се използва утайката от изпитата чаша кафе.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.