Будапеща има специално гробище за съветски паметници


Град Будапеща- столица на Унгария и втори най-голям град по река Дунав, след Виена. Градът е създаден през 1873 година от обединението на трите исторически града в страната – Буда, Обуда и Пеща. Днес това място е дом на 2 млн души.

Според мнозина историци, името на града идва от славянската дума „пещера“ или от думата „печь, пещ“, във връзка с пещера, в която горели огньове, или с местна варова пещ.

Освен богата история, унгарците са изобретили някой от най-употребяваните изобретения – крушката и Кубчето на Рубик.

Много страни в последните месеци демонтират старите комунистически паметници, опитвайки се да скъсат тези тъмни времена.

Подобно на други страни в региона и Унгария е тясно свързана с комунизма, за добро или лошо. Множество комунистически паметници се извисяват в страната.

Но, вместо да бъдат взривени или разрушени, държавата им е направила специално място.

През 1989 година Унгария премахва комунизма и подобно на други страни и тук се разгаря ожесточен дебат дали да бъдат унищожени или не тези символи на мрачните времена.

В крайна сметка новото правителство  възлага на архитекта Акос Елеод да създаде специален музей, където да се съхраняват останките от старите паметници на една различна епоха.

Добре дошли в ….. гробището на съветските паметници. Тук са разположени 42 на брой паметници на комунистически диктатори.

Тук отвсякъде ви наблюдават статуи на Ленин, Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

 

Има и специален магазин за сувенири, където може да си купите плакати на Ленин.

 

 

 

Точно пред портата е паркирана емблематичната кола на комунизма и Източна Германия стар Трабант, така популярен в Унгария преди 1990 година.

До него има телефонна кабина, където можете да чуете автентичните гласовете на Йосиф Сталин, Мао Цзедун, Че Гевара и унгарски фигури от комунистическата партия.

Има дори малка прожекционна стаичка, където може да видите реални късометражни филма, заснети между 1958 и 1988 г., които са били използвани за обучение и инструкция на тайни агенти и шпиони, които да защитават „закона и реда“.

Веднага на пръв поглед се изправят големите червени ботуши на Сталин.

Тази гигантска статуя в чест на съветския лидер, някога е красяла центъра на Будапеща, но през 1956 година, три години след смъртта на съветския вожд, е унищожена.

Днес от нея са останали само ботушите, които изглеждат не на място.

 

Мястото е любимо на множество туристи, но не и на обикновените унгарци. Мнозина от тях дори считат, че подобен музей няма място в страната.

„Мементо“ е място, където човек, когато го посети може да си даде сметка за това какво не бива да е едно подобно управление и какво коства това на поколенията.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.