Борободур – най-големият будистки храм в света


Нашият свят е пълен с прекрасни гледки, от зашеметяващи природни чудеса до зашеметяващи изкуствени структури и всичко между тях. Независимо дали става въпрос за каньони, водопади и планини или причудливи градове, впечатляващи сгради и исторически градове, на планетата има много неща, които да радват окото.

Днес ще Ви отведа до Централна Ява, Индонезия Малко гледки могат да съперничат на изгрева над Боробудур, най-големият будистки храм в света, с планината Мерапи в далечината. И все пак има тъмна история зад спокойния образ: Мерапи е вулканичен и много учени сега смятат, че изригвания и земетресения между 928 и 1006 г. са накарали монасите да изоставят Боробудур. Кралството Матарам издига храма около 824 г. сл. н. е., което означава, че той се е използвал едва 200 години, преди гората да си го върне. Боробудур обхваща огромна площ украсен е от 2600 релефни пана и има повече от 500 статуи на Буда в най-различни пози.

Храмът е замислен като будистка визия за Космоса. Издигащ се от квадратна основа, той се състои от поредица от квадратни тераси, покрити с три кръгови платформи, свързани с четири стълбища, които преминават през резбовани шлюзи към върха. Гледан от птичи поглед от въздуха, структурата наподобява триизмерна тантрична мандала.

Строителството на внушителния храм отнело около 100 години. За съжаление храмът е бил изоставен няколко века заради упадъка на будизма и хиндуизма и навлизането на исляма в този района.

Няколко века будиският храм лежи скрит под тонове вулканична пепел и растящата междувременно джунгла.

Чак през 1815 г. е преоткрит отново, само за да бъде погребан под вулканична пепел малко по-късно. Храмът е преживял безброй човешки и природни бедствия, като земетресения, терористични бомби и многото изригвания на вулкана Мерапи, разположен наблизо.

Екип от холандски археолози започват реставрирането на историческия обект през 1907–11г., но храмът бил нестабилен и много специалисти съветвали да бъде демонтиран, а релефите и статуите да бъдат изложени в музеи.

Следва втора мащабна реставрация и паметникът е възстановен с помощта на ЮНЕСКО през 70-те години на миналия век.

Борободур е една от най-популярните туристически дестинации в Индонезия. През 2012 година  той попада  в книгата с рекордите на Гинес като мястото с най-големите археологически разкопки в будисткия свят.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.