Живот под ледения шелф на Антарктида


Живот без слънце – възможно ли е?

Съвсем до скоро учените смятаха, че някакви форми на живот вероятно съществуват под антарктическия лед, но те са изключително редки.

Повечето екосистеми съществуват благодарение на фотосинтетични организми и съвсем логично в тъмните бездни под дебелия лед, където слънцето не достига,  е изключително трудно да има голямо разнообразие на живот. Оказва се, че това не е точно така.

През 2018 г. двама учени от Института Алфред Вегенер – Рафаел Громиг и Герхард Кун използват гореща вода и правят 200 м пробив  в ледения шелф на ледника Екстрьомисен.

40 интересни факта за Антарктида

Това, което изваждат от дъното, лежащо на още 100 м дълбочина надолу ги оставя меко казано изненадани.

Те откриват множество форми на живот и видово разнообразие в среда, където не достига слънчева светлина. Съавтор на изследването е Дейвид Барнс, морски биолог от British Antarctic Survey.

Когато му изпращат пробите, открити на морското дъно Барнс идентифицира общо 77 вида. Това е много повече и от най-смелите му очаквания. Голяма част от откритите видове са водни мъхообразни животни или неподвижни мекотели.

Такова разнообразие на живот при такива екстремни условия ни дава да разберем колко специален и уникален е всъщност морският живот на Антарктида.

Откритието на такова разнообразие на живот е едно, но да се обясни как и защо се случва е съвсем друго нещо

Според основните закони на биологията морските организми като гъби, бриози и медузи се хранят с водорасли, а водораслите както знаем, се нуждаят от слънчева светлина, която в дълбините на океаните липсва, какво остава пдо тоновете лед!

Оказва се, че тези морски животни се хранят с реснички и динофлагелати, които океанските течения донасят и напъхват под ледения шелф – достатъчно количество, което да поддържа биоразнообразието точно на това място.

Вулкан на Антарктида може да крие улики за живот на Марс

Този оазис на живот се намира от 3 до 9 км от най-близките открити води, но се смята, че е съществувал непрекъснато в продължение на около 6 хиляди години.

Най-старите останки са на 5800 години, но учените са датирали само 20 от стотиците фрагменти. Проучванията продължават и може да се окаже, че тези форми на живот са там от много по-далеч в миналото.

Според Барнс участъкът между морското дъно и леда над него вероятно е най-ненарушеното местообитание, останало на Земята в момента.

Липсата на всякакви смущения благоприятства разнообразието на екосистемата – практически под леда няма бури, пожари, наводнения.

Лошата новина е, че заради климатичните промени ледените шелфове се отдалечават и е твърде възможно тези уникални среди да бъдат загубени завинаги преди още да бъдат изследвани по-задълбочено. Защото веднъж изгубена, околната среда не може да бъде пресъздадена никога повече.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.