Основни символи в българския фолклор


Българският фолклор е богат на мистика и символика. Народът ни е запазил през вековете своите вярвания и разбирания за света. Орисници и змейове, вълци и фантастични същества – всичко това има своето място и значение в ежедневието на старите българи.

СТОПАН

Всяка къща си има свой покровител, наричан стопан, домовик или сайбия. Това е домашен дух, смятан от някои за дух на починал близък възрастен. Вярвало се, че той е бил толкова привързан към дома и наследниците си приживе, че след смъртта си е останал да обитава родовата къща, да бди и да се грижи за бъдните поколения. Основна негова грижа е поддържането на семейния огън, поради което обитава огнището или пещта, печката.

ОРИСНИЦИТЕ И ЗМЕЯТ

Народът ги нарича орисници или наречници. Трите жени, които на третия ден от раждането на детето отиват в дома му през нощта и определят съдбата му. Орисниците са на различна възраст. Застават над главата му и започва най-младата. После средната и накрая най-възрастната. Силата на последната е най-голяма. Тя може да отмени нареченото от първите две или да го затвърди, може и от себе си да нарече. Решението на орисниците е неизменно и никой не може да го знае.

Змейовете са свръхчовешки същества, които приличат на хората. Понякога приемат човешка форма, друг път – змийска. Имат криле и обладават голяма сила. Змеят е същество, което ходи по ръба. Може да е добър или лош с хората. Обикновено пази селото, до което живее.

ВЪЛК, СОКОЛ, КОН,ВОЛ, ПЕТЕЛ

Вълкът е символ на бистър ум, сила, издръжливост. Символ на благородство и интелигентност. В родния ни фолклор е по-скоро смятан за опасен враг, който трябва да се умилостиви.  Соколът символизира неугасващия стремеж към победата, която осигурява независимост и свобода, особено тази на духа. Той изразява смелостта, светкавичните действия и жажда за по-добър живот. Конят – най-благородното домашно животно е типично прабългарски символ, символ на небето, свободата и силната и необуздана воля. Олицетворява военната храброст, сила, мощ, безстрашие и слава, което го прави подходящ за символичен подарък на възмъжаващи момчета.

Воловете заемат почетно място в народния бит. Без земя селянинът е половин сиромах, но без волове – цял. Волът е основния помощник на човека в обработването на земята и изкарване на прехраната. Затова и селяните почитали и пазели своите волове.  Петелът в християнската и предхристиянската традиция е символ на раждането, на новото начало, на Слънцето и Възкресението.Символ на мъжката енергия, сила, потентност, здраве. Символ на нещо, което няма да се изгуби във времето.

САМОДИВИТЕ

Самодивите или самовилите са прекрасни женски същества, обитаващи горите. Те имат човешка форма, но свръх човешки способности. Живеят по високите планински  места, в близост до бистри извори или езера. Самодивите излизат лятно време. Под мишниците си имат леки криле, с помощта на които хвърчат.

ЗЛИТЕ СЪЩЕСТВА В БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

В предхристиянските вярвания на българите съществуват множество фантастични същества. Те са или добри или лоши и имат свръх естествени сили. Дори когато християнството навлиза дълбоко в бита на българина, той не се отказва от старите си вярвания, а някакси ги нагажда към християнските поверия и традиции. Караконджули, таласъми, вещижи, вампири – народът е измислил много начини, за да се предпази от техните вредни влияния.

ОГЪНЯТ

В българския фолклор огънят присъства непрекъснато в ежедневието на хората. А те му отдават своята почит. Огънят има магическа сила – предпазва от болести и зли духове, пропъжда ги на далече, предпазва от градушка. Основната символика на огъня в много религии и народни вярвания е свързана с пречистване и освещаване. Огънят има двояко значение. Той може да стопли и да свети, но може и да изгори и унищожи. Това е единствената стихия, която човек може сам да получи, което е доказателство за неговото родеене с боговете. Символ на сила и познание, на свобода, но и на отговорност.

ВИНОТО

Едва ли има друго питие, което да носи толкова символика, колкото червеното вино. Още от древността виното е сакрална напитка, която е била достъпна за малцина избрани. Виното е символ на кръвта и на живота. Народът ни е поставил наравно и облякъл в святост хляба, виното и солта.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.