Гутериш открива Мюнхенската конференция по сигурността


Антониу Гутериш ще открие Мюнхенска конференция по сигурността. Това обяви директорът на конференцията Кристоф Хойсген в интервю за Германската агенция по печата, като се позова на най-важната среща на политици и експерти в областта на сигурността, пише Der Standard.

Конфликтите между Украйна и Близкия изток ще бъдат основни теми на конференцията от 16 до 18 февруари. „Но ние също така имаме амбицията да разгледаме световния ред като цяло. Ето защо конференцията ще бъде открита от генералния секретар на ООН Гутериш.“

Хойсген, който дълги години беше съветник по външната политика на канцлера Ангела Меркел (ХДС), а по-късно и постоянен представител на Германия в ООН, заяви, че конференцията ще се съсредоточи върху въпроса: „Как можем да гарантираме, че светът няма да се разпадне още повече на фона на всички тези кризи, а ще продължим да даваме шанс на многостранността въз основа на Устава на ООН и Всеобщата декларация за правата на човека. “

През последните месеци Гутериш остро критикува израелската военна операция срещу „Хамас“ заради големия брой цивилни жертви и драматичните хуманитарни последици и се обяви категорично за прекратяване на огъня. Критиките към неговото ръководство от страна на Израел обаче са не по-малко остри.

На този етап стана ясно, че представители на Русия няма да получат покана – това ще се случи за втора поредна година, като предната, 2022 г, и поканените руснаци не присъстваха.

Ще бъдат отправени покани към руснаци от неправителствени организации и към политици, живеещи в изгнание, както стана и миналата година.

Иран също няма получи официална покана. Кристоф Хойсген заяви и че някои германски политически партии също няма да присъстват, като посочи крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която не бе допусната и до миналогодишната конференция.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.