Година след земетресението, мнозина все още живеят в палатки


Земетресението от 6 февруари 2023 година в турската провинция Хатай стана в историята като едно от най-опустошителните. Районът, който има живописна природа и богато културно наследство, граничи със Сирия и беше сринат почти д оснви.

Градовете Антакия, Къръкхан, Дефне, Хасса и Самандаг бяха напълно унищожени, силно засегнати бяха и Искендерун, Арсуз, Белен и Алтънюзю.

Ново земетресение разлюля Източна Турция

турският президент Реджеп Ердоган тогава заяви в нацинално обръщение, че държавата ще помогне на всеки и никой няма да остане без покрив над главата си.

Но,днес, през 2024 година положението е коренно различно.

Голяма част от пострадалите жители на района, все още не са получили обещаните жилища и живеят в пригодените за целта контейнери.

Хората вече не са изгубили само най-близките си, но и надеждата, че ще имат нормален дом, а това означава, че започват буквално от „нулата“.

 

 

В района продължават вторичните трусове, а според сеизмолози, те ще продължават и през следващите пет години.

Това създаде феномена на вътрешната миграция, като ако допреди година в Хатай са живяли 1,7 млн души, днес те са не повече от 750 000 жители.

Опитите на правителството за възстановяване на района продължават и до днес, като в момента тече акцията „Силен и нов Хатай“.

В окръга са изградени 205 контейнерови градчета, където живеят над 215 000 души в 78 981 контейнера.

Екипите продължават същевременно да изграждат нови и сеизмологично устойчиви жилища и къщи в района, а до момента са построени 40 000 жилища.

Районът сякаш излиза от ужаса и кошмара си и стартираха нови четири големи производствени зони с хиляди работни места.

Милиони турски лири са инвестирани за възстановяването на културно-историческото наследство, за музеи, нови библиотеки. Дирекцията по вероизповеданията (Диянет) също инвестира много средства, като през последната година са изградени 20 нови джамии.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който през уикенда посети окръзите Хатай и Газиантеп, обеща, че усилията на властите няма да спират до пълното възстановяване на региона.

Голяма част от хората в лагерите получават помощи в размер на 4500 турски лири (266 лева) месечно.

Хората масово живеят в контейнери и дори в палатки; магазини, фризьорски салони, центрове за различни видове услуги се намират също в контейнери. Деца играят в прах, отломки и разруха.

Тук има доста приемливи условия на живот като в лагера са разположени  кафене, здравен център, библиотека и детска площадка и голяма столова с кухня.

Според доклад от 1996 г. на тогавашното министерство на благоустройството разломната линия Кипър-Искендерун, която предизвиква разрушителни земетресения на всеки 100 години, не е била активна в продължение на над 150 години. При активиране на този разлом се очаква да бъдат сериозно поразени Самандаг, Арсуз, Искендерун в Хатай, както и Джейхан, Юмурталък и Караташ в Адана.

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.