Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита – музея Салар Джунг


Вероятно няма човек, който не харесва да пътува. Откакто човекът е изградил първите цивилизации, той постоянно пътува, в търсене на нови преживявания и различни култури. Днес ще Ви отведа до Хайдарабад, Индия и по-точно музея Салар Джунг той е един от трите национални музея в Индия.

Основан е през 1951 година от Салар Джунг III.

Той е бил последният премиер на Низам от Хайдарабад и е посветил живота си на събиране на съкровища от изкуството и литературата. Колекцията на музея включва повече от 43 000 предмета и 50 000 книги и ръкописи от различни страни и епохи. Тя е дарена на правителството на Индия от наследниците на Салар Джунг III през 1958 година.

Един от най-необичайните експонати е дървена скулптура „Двойната статуя на Мефистофел и Маргарита“ от драмата на Гьоте „Фауст“.

В Лос Анджелис откриха бронзова статуя на Коби Брайънт

Тя е издълбана от цяло парче сикомора – древно дърво с плътна и здрава дървесина, наричано още египетска или библейска смокиня.

Тук интересното е, че от едната страна е изваян мъж, а от другата жена. Това са два персонажа от прочутата драма на Гьоте „Фауст“ – Мефистофел, който е дяволът, и Маргарита, която е любимата на Фауст.

Те са изсечени от едно цяло парче дърво и са разположени на противоположни страни на статуята.

Това прави статуята двулика и позволява да се видят двата образа едновременно чрез огледало.

Огромно огледало е поставено специално зад двойната статуя, за да се видят едновременно двете изображения, което позволява да се оцени безупречното майсторство на автора. Ако застанете директно пред статуята, можете да наблюдавате само мъжката част – надменния и зъл Мефистофел, замръзнал с цинична усмивка на лицето.

Ако промените ъгъла на гледане и направите крачка встрани отражението в огледалото ще покаже крехка, грациозна, нежна Маргарита с наведена глава и молитвеник в една ръка.

Историята за Маргарита и Мефистофел е, че Маргарита е младо и невинно момиче, което се влюбва във Фауст. Мефистофел помага на Фауст да я привлече, но след това я изоставят. Маргарита забременява от Фауст и убива своето дете.

Тя бива хвърлена в затвор и осъдена на смърт. Фауст и Мефистофел се опитват да я спасят, но тя отказва да ги последва и предпочита да се остави в ръцете на Бог.

Статуята е създадена от неизвестен френски скулптор.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.