Битката при Анхиало ( Из ВЕЛИКИТЕ БИТКИ на БЪЛГАРИТЕ през СРЕДНОВЕКОВИЕТО)


Кан Тервел (700-721), синът на кан Аспарух, възползва се от затрудненото положение на Византия, за да укрепи младата българска държава.

Помага на Юстиниан II да си върне престола, но не се поколебава дори за миг да застане срещу него, когато той застава срещу България.

През 695г император Юстиниан II е свален от власт. Заговорниците му го изпращат в изгнание на Кримския полуостров, след като му отрязали носа.

Знаменосецът на Априлското въстание

Тогава той помолил за помощ кан Тервел и през 705г българската войска, която се състояла от петнадесет хилади войници се изправила пред Цариград. След неуспешни преговори Юстиниан се промъква в града и завзема престола с помоща на свои привърженици.

Тогава Василевсът се отплаща на Тервел с дарове и го провъзгласява за кесар. Така българския кан става първият чужд владетел, който получил най-високата титла след императорската – кесарската, която се носела обикновено от престолонаследници.

Така Византия отстъпила на България област Загора, която се намира южно от Стара планина и започва да и изплаща годишен данък.Така българската граница навлиза в Тракия.

Не след дълго обаче безносия император, преценил, че иска да си върне отстъпената област само две години по-късно  (708г) тръгнал на поход по вода и суша срещу България.

Неговият замисъл бил да съсредоточи войската си при крепоста Анхиало (Поморие) и от там да премине през Стара планина, след което да нападне неочаквано Плиска.

Така ромейската конница поема по суша към Анхиало, а пехотатата е по вода с кораби. След пристигането си, Юстиниан устройва укрепен лагер, но българските съгледвачи известяват веднага Тервел.

И така Тервел с войската се прикрива в горския район северозападно от Анхиало. В момента, в който конницата на ромеите тръгва да търси фураж, българската конница нанася изненадващ удар в посока на крепостта.

Макар и византийците да оказват съпротива, те са напълно разбити и само малка част от тях  на чело с императора успяват да се скрият зад стените на крепостта. Българите пленяват много от тях и вземат конете и оръжията им. След три дена Юстиниан избягал посрамен посред нощ с корабите си в Цариград.

Тервел прощава това коварство на императора и отново му се притичва на помощ през 711г, но въпреки това Юстиниан е убит.

През 716 г България и Византия сключват договор, в който се уточняват границите между двете държави и данъка, който византийите да изплащат на българите.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.