Руски висш политик на посещение в Сеул


Русия и Южна Корея продължават развитието на дипломатическите си отношение. Вчера, в Сеул се проведе среща между руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко и юнокорейския му колега Чун Бюн-уон.

Двамата обсъждаха редица регионални въпроси, особено в сферата на сигурността в района.

От южнокорейското дипломатическо ведомство същ така заявиха, че двамата са обсъждали войната в Украйна и укрепване на дипломатическите си отношения.

Въпреки това, Чун е заел „твърда позиция“ относно усиленото дипломатическо сътрудничество между Русия и Северна Корея и призова и двете страни към „отговорно поведение“ по отношение на ядрените си програми.

Южнокорейският представител е поискала да бъдат гарантирани правата на южнокорейските юридически и физически лица в Русия.

Руденко се срещна и с Ким Гун, специален представител на южнокорейското външно министерство по въпросите за мира и сигурността на полуострова.

Ким призова Москва да спазва стриктно задълженията си по резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и незабавно да прекрати военните си връзки с Пхенян, които застрашават сигурността на Корейския полуостров и Европа.

Посещението идва след изявлението на президента Юн Сук-йол, че Пхенян действа „нерационално“ по отношение използването на ядрено оръжие.

Това доведе до гневна реакция от руското Външно министерство, а говорителката й Мария Захарова разкритикува думите му.

Междувременно още същия ден южнокорейското министерство на външните работи привика руския посланик Сеул,  за да изрази протеста си срещу коментара на Захарова.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.