Откриха голямо находище на литий във Франция


Литият е сред най-важните суровини в надеждите на Европа за бърз енергиен преход и заменяне на петрола с изцяло електрифицирани автомобили.

Голяма част от запасите се намират в Чили, но преди дни стана ясно, че във Франция са разкрити няколко находища.

Новината дойде от компанията извличане на минерали „Imerys“, която стои зад проекта „Емили“ в Ешасиер.

Целта не само пред френската страна и като цяло на Европа е да стане енергийно независима от Китай, където са съсредоточени голяма част от ценните минерали по света, спомагащи за енергийния преход.

Разбира се такъв голям и важен проект среща отпор от редица еко рганизации, които се притесняват съвсем не без основание, че разработката на такова находище мже да унищжи не само ценни животински и растителни видове.

Но, и да нанесе непоправии щети върху човешкото здраве и да замърси питейните източници.

Според доклад „Imerys“, находището е разположено в бяла каолинова кариера, която се разработва от 2005 година и там се съхраняват над 118 милиона тона руда, съдържаща литий.

А, разработката на това находище означава приходи за икономиката и нови работни места.

„Наясно сме, че това е находище от европейско и даже световно значение“, увери Кристоф Ейман, директор на мината.

Според плановете на компанията, новите залежи ще спомогна да се произведе литиев хидроксид, достатъчен за 700 00 автомобила годишно (плановете се експлоатаията да започне от 2028 година и да е за срок от 25 години. )

Също така, в плановете на компанията влиза отварянето на завод за преработка до Монлюсон, на около 40 километра.

Според френската служба за геологични и минни проучвания (BRGM), именно геоложкото и географско позициниране на страната, спомага да се използват количествата литий в северната част на Централния масив, както и в Бретан и в недрата на Елзаската равнина.

Службата за геологични и минни проучвания (BRGM) е открила потенциала на региона още през 2018 г. преди френското президентство да поиска проверка на минните ресурси като лития за ускоряване на декарбонизацията на икономиката.

Друго находище е открито в Лимузен в Монтбра, където е единствената литиева мина във Франция, която е в експлоатация.

През пролетта предстои проектът да мине през обществено обсъждане и да бъдат преценени рисковете за общественото здраве.

Същото предстои да бъде направено и в съседния департамент Пюи-дьо-Дом. Там вече започна общественото обсъждане на проекта на друга компания – „Sudmarine“, която иска разрешение да проучване на подземните води в региона.

Редица кметове в региона се опасяват, че това ще доведе до замърсяване на подпочвените води и тези за питейни нужди, а това ще е пагубно за населението.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.