Отбелязваме Световния ден за борба с рака


Днес, 4 февруари, ежегодно отбелязваме Светвният ден за борба с рака. Тазгодишнот мото на кампанията е „Да затворим пропастта в здравеопазването“.

Идеята е, че здравепазването ни трябва да се промени на всички нива, за да се подобрят не само грижите за болните, но и да се осигури ефикасна и навременна превенция и лечение на онкологичните заболявания в страната.

Всички страни-членки на ЕС получиха препоръки от ЕК да преминат към ваксинация за предотвратяване на тези заболявания, като експертите смятат, че около 40% от случаите на рак в ЕС са предотвратими.

В момент навлизат две основни ваксини – срещу човешки папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит B (HBV).

Според публикуван на 31 януари тази година нов доклад обаче едва около 5% от общите разходи за здравеопазване през 2021 г. са били предназначени за профилактика.

Според данните от НОИ, 16 301 българи са починали от рак през 2023 година.

Обмислят нов механизъм за заплащане на онколекарствата

Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, допълват от БОНД.

От Европейското патентно ведомство (ЕПВ) посочват, че че иновациите в борбата с рака са се увеличили със 70%  между 2015 г. и 2021 г., измерено чрез броя на международните патентни семейства (IPF).

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака съгласно чл. 10 на Парижката харта, приета на първата Световна среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция, на 4 февруари 2000 г. Целта е да се повиши информираността на международната общност за заболяването, да бъдат предприети мерки за борба с рака в световен мащаб, както и да бъде подобрен начинът на живот на хората с това заболяване.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.