Нападенията на хусите стопяват печалбите на Суецкия канал


Кризата между Израел и шиитската групировка „Хамас“ дава своето икономическо отражение върху редица сектори.

Управителният съвет на Суецкият канал е също сред потърпевшите като вече са ясни и финансовите резултати за годината.

Според директорът на управлението на морския път адмирал Осама Рабие, приходите са намалели с 47% на годишна база или говорим за спад до 428 млн.долара.

Причината е по-малкото преминали плавателни съдове, които са с над 37% по-малко, спрямо година по-рано.

Хусите атакуваха британски кораб с дрон

През януари 2024 бяха възобновени плаванията през Червено море от френския оператор „CMA“, но само месец по-късно, отново бяха спрени, заради атаките с дронове и ракети от бойците на „Хамас“.

Конфликтът започна на 7 октомври, когато бойци на „Хамас“ и други палестински фракции нападнаха южен Израел, убиха около 1200 души и взеха над 240 заложници.

Тел Авив отговори с въздушни удари, а по-късно и с наземна операция в Газа.

Суецкият канал, до който се стига единствено през Червено море, свързва някои от най-големите потребители на стоки в Европа с доставчици в Азия.

От тук минава 12% от световната търговия, което е над 30 процента от международния трафик на контейнеровози и се изразява в над един трилион долара в стоки годишно.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.