Унгария с условие, за да допусне Швеция в НАТО


След като Турция най-после реши да допусне Швеция и Финландия в НАТО, само пследната успя да стане пълноправен член.

Проблемът дойде от Унгария, която постоянно поставя нови и нови условия за влизане на скандинавската страна в Алианса.

Консервативната националистическа партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан поиска среща с шведският министър-председател Улф Кристершон.

Улф Кристершон обаче засега отклонява покната, като заяви, че първо ще е добре Унгария да даде „зелен коридор“ за присъединяване на страната му, а чак след това ще прибегне и до официални посещения в Будапеща.

Опозицията в Унгария поискаха спешна среща с Орбан и насрочване на парламентарен контрол в понеделник, като от мнозинството си направиха отвод и заявиха, че по програма сесията на парламента е на 26 февруари.

Унгария е единствената от 31-те държави членки на НАТО, която не е ратифицирала договора за присъединяване на Швеция. Дясното националистическо правителство на Орбан се аргументира с критиките на Швеция, заради ситуацията с върховенството на закона в централноевропейската страна.

Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО заедно със съседна Финландия през май 2022 г. – три месеца след руската пълномащабна инвазия в Украйна. През април миналата година Финландия стана 31-ата страна членка на Алианса.

Натискът върху Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО се засилва, след като в четвъртък тя най-сетне се съгласи да не блокира повече предоставянето на нова помощ за Украйна.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.