Какво е… всъщност Футбола?


Футбол се наричали няколко отборни спорта, които включвали в различна степен ритане на топката за отбелязване на гол или точка. Спортове, които обикновено били наричани футбол, включват сокър(association football) известен в Северна Америка, Ирландия и Австралия; gridiron football(по-специално американски и канадски футбол); Aussie rules(Австралийски футбол); ръгби съюз; ръгби лига и Галски футбол.

Тези различни форми на футбол споделят в различна степен общ произход.

Какво е… Игрите с топка?

Има редица препратки към традиционни, древни или праисторически игри с топка, играни в различни места по света.

Различните правила на футбола споделят някои общи елементи и могат да бъдат групирани в два основни форми на футбола: носене като американски и канадски футбол, австралийски футбол, ръгби съюз, ръгби лига, където топката се движи по терена, докато се държи в ръцете или хвърляне; и ритане, като футбол на асоциацията и галски футбол, където топката се движи предимно с крака и където играта с ръце е строго ограничено.

Общите правила сред спортовете включват:

  • Два отбора обикновено между 11 и 18 играчи;
  • Ясно дефинирана зона, в която се играе играта;
  • Отбелязване на голове или точки чрез преместване на топката до края на полето на противниковия отбор в зоната на полето или линията;
  • Голове или точки в резутат на постовяне на топката между две греди;
  • Вратата или линията, която защитава противниковия отбор;
  • Играчите използват само тялото си, за да придвижват топката, т.е. без допълнително оборудване като бухалки или стикове.

В правилата на всички видове футбол общите умения включват подаване, събаряне, избягване на събаряне, хващане и ритане. В повечето правила има също ограничението на играчите попадащи в засада и играчите отбелязващи гол, трябва да изрита топката под или над напречната греда между двете греди на вратата.

Ранното споменаване на играта с топка, която вероятно е била футбол, идва от 1280г. в Улгам, Нортъмбъранд, Англия: „Хенри… докато играеше на топка… тичаше срещу Дейвид“. Футбол се е играл в Ирландия през 1308г., с документирано споменаване на Джон МакКрокан, зрител на „футболен мач“ в Нюкасъл, графство Даун, Северна Ирландия, който е обвинен в случайно намушкване с нож на играч на име Уилям Бърнард.

Друго споменаване на футболен мач идва през 1321г. в Шулдам, Норфолк, Англия: „по време на игра на топка, докато той риташе топката, негов приятел… се затича срещу него и се нарани“.

Въпреки, че популярно смятаната етимология на футбол или „топка с крака“ произхожда от действието на крак, който рита топка, това може да е фалшива етимология.

Алтернативно обяснение гласи, че думата първоначално се е отнасяла за различни игри в средновековна Европа, които се играли с крак. В някои случаи думата се използвала за игри, включваща носене на топката, като ритането й било забранено.

Например английският писател Уилям Хоун, пишейки през 1825 или 1826г., цитира сър Фредерик Мортън Идън относно игра, която Хоун нарича „футбол“, играна в енорията Скоун, Пъртшър: „… този, който по всяко време получи топката в ръцете си, тича с нея, докато бъде достигнат от някой от противниковият отбор и след това, в случай ако можеше да избегне хватката му, той бяга, ако ли не, той хвърля топката към съотборник, освен ако не му бъде отнета от другия отбор, но на никой не му е позволено да я рита“.

Докато футболът продъжлава да се играе в различни форми в цяла Великобритания, нейните държавни училища са признати за четири ключови постижения в създаването на съвременните футболни правила.

На първо място, доказателствата сочат, че те са били важни за отделянето на футбола от неговата „мафиотска“ форма и превръщането му в организиран отборен спорт.

Второ, много ранни описания на футбола и препратки към него са записани от хора, които са учили в тези училища.

Трето, учители, студенти и бивши ученици от тези училища са първите, които изменили правилата на футболните игри, за да позволят да се играят мачове между училищата.

И накрая, именно в английските държавни училища поставят разликата между „ритане“ и „носене“.

Бумът на железопътния транспорт във Великобритания през 40те години на 19-ти век означава, че хората могат да пътуват по-далеч, отколкото когато и да е било. Междуучилищните спортни състезания станали възможни. За училищата обаче било трудно да играят помежду си на футбол, тъй като всяко училище играело по свои собствени правила.

Решението на този проблем обикновено бил мачът да бъде разделен на две полувремена, като едното полувреме се играе по правилата на училището „домакин“, а през второто по правилата на „гостуващото“ училище.

Правилата на Итън Колидж от 1847г. за първи път се споменава писмено за правилото за засада. До тогава всяко английско училище е имало собствено правило за засадата.

По това време освен правилата на Итън Колидж, съществуват и тези от университета в Кембридж  и правилата от Шефилд, създадени и описани от членовете на първия създаден клуб в света – ФК Шефилд.

(Снимка 1876г. на най-стария клуб в историята на футбола Шефилд ФК, основан през 1857г.)

 

 

 

 

Ебенизър Коб Морли, през 1862г. пише до вестник Bell’s Life, предлага ръководен орган на спорта, като целта установяване на определени правила за играта. Писмото е причина за първата среща в The Freemasons Tavern, където през 1863г. се създава Английската Футболна Асоциация, позната ни днес, като ФА.

(Илюстрация от 1871г. показващ ни срещата между Old Etonians и Blackburn Rovers)

 

 

 

 

 

 

Ебенизър Коб Морли бил избран за първият секретар на ФА(1863-66) и втори президент на ФА в периода 1867-74г., изготвайки първите Закони на играта. Той е участник и в първия мач в историята през 1863г.

На последната среща Ф.М. Кембъл, първият касиер на ФА и представител на клуб Блакхийт, изтегля своя клуб от ФА заради премахването на две точки от правилата: първият е премахването на бягане с топка в ръце и втория за премахване на събаряне на противника, спъване и задържане. Други английски клубове по ръгби също последвали това решение. През 1871г. тези клубове сформирали Ръгби съюз. Терминът „футбол“ датира от това разделение, за да се отнася до футбола, който се играе по правилата на „асоциацията“.

Първият мач, използващ новите правила на ФА, първоначално бил насрочен за 2 януари 1864г, но ентусиазираните членове на ФА не могли да дочакат новата година, затова първия мач бил изигран в Мортлейк на 19 декември 1863г. между Morley’s Barnes и съседите им от Ричмънд, завършвайки при нулево равенство.

Ръководството и играчите от Ричмънд очевидно не били впечатлени от новите правила, по които се играело в ФА, тъй като впоследствие клубът помогнал за създаването на Ръгби съюз. Мачът на Батърси Парк бил първият демостративен мач по новите правила на ФА и се е играл в събота на 9 януари 1864г.

През сезон 1871-72г. за първи път е организирана Чаландж Къп, турнир познат на всички ни, като ФА Къп. В първото издание взимат участие петнадесет отбора. На 16 март 1872г. Уондърърс ФК побеждават на финала Royal Engineers FC с 1:0.

Провеждането на първия международен мач признат за официален от ФИФА се е изиграл на 30 ноември 1872г. в Глазгоу, Шотландия между отборите на Англия и Шотландия. Срещата завършва при нулево равенство.

С този футболен мач започнало най-оспорваното съперничество на футболният терен. Втората среща изиграна на 8 март 1873г. завършва с резултат 4:2 в полза на англичаните, след което в трета среща победата е за шотландците с 2:1. Четвъртия двубой завтршва наравно 2:2. След тези срещи шотландците записват серия от три поредни победи срещу съперниците си.

(Рисунка на първата международна футболна среща между Англия и Шотландия през 1872г. от художника Уилям Ралстън)

 

 

Първата международна среща изиграна извън Европа е проведена на 28 ноември 1885г. в Нюарк, Ню Джърси, между отборите на САЩ и Канада, като канадците печелят срещата с 1:0.

Правилата на играта се определят от Борда на Международната футболна асоциация(IFAB).

Той е създаден през 1886г. в Манчестър, след среща на представители на Футболната асоциация, Шотландската ФА, ФА на Уелс и Ирландската ФА.

Шеметното развитие на играта на острова и създаването на структури и организация в първенство, дават начален подем на футбола в други страни основно в Европа и Южна Америка, но така също в Северна Америка и Австралия.

На 13 септември 1898г. се е състоял първият официален мач проведен в Русия, доказан от известният съветски международен футболен съдия Валентин Липатов.

Международните контакти на футболните клубове и национални отбори зачестили.

През 1902г. във Виена се провежда първата международна среща между страни от Старият континент. Това е срещата между Австрия и Унгария, последвана от още две състезания между национални отбори: Белгия-Франция и Франция-Швейцария.

Възниква необходимост от създаване на организация, която да координира проявите на националните асоциации, да ръководи и да управлява футбола по света.

От тук насетне започва историята на футбола, който всички ние познаваме.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.