Николай Денков смята, че инфлацията в страната спада


Премиерът Николай Денков взе участие в петъчния парламентарен блицконтрол. От трибуната на Народното събрание заяви, че пред декември инфлацията в страната е спаднала под очакванията на министерството на финансите. А, заедно с това се очаква да продължи спада си и през следващите месеци.

Изказването му е по повод запитване от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова, която постави впроса за новата инициатива на Министерството на икономиката, под надслов „Достъпно за вас“.

Според нея, няма реална информация възоснова на какво въпросната инициатива спомага за намаляване на цените в малката потребителска кошница и дали изобщо потребителите се възползват от нея.

Но, според премиерът Денков това не е така и има ясни данни, че все повече българи прибягват до инициативата, но ведомството му не може пряко да влияе върху цените. А, само да спомогне за увеличаване на конкуренцията, коята да доведе до спад в цената.

По темата за инфлацията въпрос в рамките на блицконтрола зададе и народният представител Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, според когото инфлацията в страната е много по-висока от обявената и много продукти са поскъпнали драстично за една година.

Министър Денков директно му заяви, че инфлацията не е единичен проблем за страната ни, а е световен феномен. И го упрекна, че не разбира принципите на работа на икономиката.

„Фактите са, че България е на второ място отдолу нагоре, тоест с най-ниска инфлация в Централна и Източна Европа. Ние в нашия регион сме от отличниците“, заяви Денков.

Според данните от Финансовото министерство, инфлацията у нас е на нива от преди войната през 2021 година в Украйна.

И не пропусна да се похвали, че доходите на българите се повишават най-много сред тези на останалите граждани на ЕС по-бързо, отколкото инфлацията.

Той заяви, че главната заслуга е на правителството и работата по повишаване на доходите на хората.

Това означава, че при дефицит от 2,2 %, страната успява да увеличи социални разходи и да има стабилни финансови параметри.

Но, подчерта, че страната ни трябвало да има по-ниска инфлация, ако е станала навреме член на еврозоната.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.