Днес се навършват 102 години от рождението Стоянка Мутафова


На 2 Февруари 2024 година се навършват 102 години, от рождението на една от най-великите и обичани актьори, а именно българската актриса Стоянка Мутафова. Една велика българска, с невероатен талант, както в киното, така и в театъра.

Кариерно развитие

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ, Константин Мутафов е работил като драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където като малка Мутафова често гостувала. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. – в Народния театър.

 

 

Мутафова е една от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

Участва в над 80 театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“ и др.

На 94-годишна възраст през 2016 г. пътува на мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.  

На Стената на славата пред „Театър 199“ има пано с нейните отпечатъци. Стоянка Мутафова е кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

 

 

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески срещи-разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“.

Гостува с книгата си в Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Русе, Пазарджик, Хасково, Димитровград, Шумен, Велико Търново, Горна Оряховица, Перник, Велинград, Силистра, Тутракан, Балчик, Поморие, Трявна, Левски, Царево, Бургас, Асеновград, София, и др.

По време на националното турне е получила близо 20 почетни знака, някои от които в градовете Левски, Трявна, Поморие, Бургас, Пловдив, Асеновград и др.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.