Разработват нов тип космически батерии от ядрени отпадъци


Все повече ядрени централи търсят начини за складиране на ядрените си отпадъци, чийто полуразпад може да трае хиляди години. Това се превръща във все по-голям световен проблем. Но, както се казва, за всеки проблем си има решение. Европейската космическа агенция реши да спонсори нов и иновативен проект.

Целта му е да бъде създадена първата батерия от ядрен отпадък, която да спомогне за изследването на непознатия Космос.

Стартъп създава батерии за електромобили от дървен материал

За целта учените ще използват америций, радиоактивен елемент, получен от разпадане на плутоний. С негова помощ ще се осигури достатъчно външен заряд и ще генерира електричество, за да захранва новия тип батерии.

Тя може да служи за захранване на сателити или сонди, които да изследват места, където няма достатъчно светлина, за поддържане на системите дълго време.

Настоящите батерии разчитат на плутоний-238. Но, този радиоактивен елемент е твърде скъп за НАСА за производство и използване в бъдещите космически мисии. Така търсенето на алтернативи, доведе до настоящия вариант.

Но, разбира се, както при всеки нов проект, трябва да мине време и тестове, за да бъде изпробван от Европейската космическа програма и пуснат в експлоатация.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.