Проверяваме по електронен път протоколите за лекарства


Поредна дигитализация в българското здравеопазване. Става въпрос за новата дигитална услуга на НЗОК относно издадените по електронен път лекарства.

Говорим за т.н „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК“ (е-протокол).

По този начин пациентите могат сами да проверяват номера на протокола, датата на протокола, вида на документа и неговата валидност, както и всякаква друга информация, свързвана с одобрението или отхвърлянето на протокова.

В случая, че има отхвърляне, ще има информация за причините за това.

Справките се осъществяват чрез идентификатор на пациента и национален референтен номер на е-протокола.

Проверката в е-системата става чрез сайта на НЗОК, рубрика „Е-услуги на НЗОК“, „Справка за статуса на Е-протокол“.

От 24 февруари 2023 г. влезнаха в сила Е-протоколите, които да заместят хартиените такива, с които се отпускаха скъпструващите медикаменти за домашно лечение. Целта е да се улеснят, както лекарите, така и пациентите.

Така се спестява неудобството и излишнто разкарване на пациентите до Районната здравноосигурителна каса, където трябва да представят  медицинска документация за заверка на протокол.

А, заедно с това отпадна и ангажиментът на пациентите да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.