Официално: България с първи медицински хеликоптер


След като първият полет на новият медицински хеликоптер за България мина успешно, днес машината пристигна в страната ни.

Той е част от новата система за спешна помощ по въздуха (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service).

Изграждат осма хеликоптерна площадка за спешна помощ

Машината ще се помещава на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище и беше посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране.

Това е първият от общо шестте поръчани от страната ни, които трябва да са на разположение в страната.

По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, който ще е на разположение в перативната база в Долна Митрополия.

През декември 2024 година е предвидена доставката на третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен.

Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г и ще бъдат на разположение по две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

Така плановете са по два хеликоптера да достигат до всяка точка на страната, спазвайки правилото за „златния час“.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.