Компания превръща пустинен въздух в бутилирана вода


Всяка година европейците използват милиарди кубически метра вод а не само за питейни нужди. Тя е от важно значение в различни икономически отрасли – селско стопанство, промишлено производство, а също и в сектора на услугите.

Макар, че изглеждат сякаш неизчерпаеми питейните източници по света, нарастването на урбанизацията и измененията в климата оказват своето негативно влияние, а това се отразява и върху питейните запаси.

Но може би една американска компания е намерила решение на проблема. Нейното име е “Zero Mass Water” и тя се е заела с амбициозната цел да превърне сухият пустинен въздух във вода.

На 20 км от Дубай, в село Лехбаб, компанията планира да построи завод. Ще бъдат вградени хидропанели, които ще улавят водните изпарения във въздуха, което гарантира сигурно количество от 5 л дневно произведена вода.

Именно влажният климат на емирството е идеално за целта.

Два подобни панела са в състояние да осигурят достатъчно вода за ежедневните нужди на едно домакинство. Чрез панелите предприятието ще може да произвежда до 3 милиона литра вода годишно.

Селото е добре познато, защото там се развъждат камили, а също е и любимо място на туристите за произвеждане на атракции.

Произведената вода ще се продава на хотелите и желаещи да опитат “новата пустинна вода”.

Това е добра новина за страните в Персийския залив, които са силно зависими от вноса на храните.

Новата технология ще даде силен напредък в селското стопанство, защото държавите от региона могат да преминат към метод за отглеждане на растения изцяло отглеждани в хранителни разтвори, а не в специална за целта почва.

Така, че регионът може да използва иначе сухите почви в нов и нетрадиционен метод за култивиране на различни видове култури.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.