Армения ще арестува Путин, ако стъпи на територията й


Арменският представител по юридическите въпроси в страната Егише Киракосян, заяви, че от днес страната ще признае юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Това значава, че ако руският президент Владимир Путин стъпи на територията й, той ще бъде арестуван.

Веднага Русия реагира на новината и я окачестви като акт на агресия от неприятелска страна.

Армения търси сближаване с Европа и САЩ

Припомняме, че още през март съдът в Хага издаде въпросната заповед за арестуване на Владимир Путин, заради геноцид към населението на украина и отвличане на украински деца в Русия.

Въпреки това, страната продължава да е съюзник на Русия и арменският премиер Никол Пашинян в телефонен разговор с руския си колега го увери, че това не е акт на агресия срещу руската държава.

В интервю пред журналисти, Пашинян обясни, че страната му се старае да предотврати всякакви венни престъпления и затова сътрудничи на Междунардния наказателен съд.

През октомври говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Армения е взела „лошо решение“, като е ратифицирала Римския статут.

От 1999 година Армения подписа  Римския статут, но и до момента не го ратифицира. Причината е в  противоречия между статута и арменската конституция.

Конституционният съд на Армения обяви през март, че тези противоречия вече не съществуват след внасянето на изменения в конституцията, одобрени на референдум, произведен през 2015 година.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.