Рилският манастир – център на българщината


България е изпълнена с много красиви места и паметници. Един от тях е Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, който е символ на страната и е включен в Списъка на свеовното наследство на ЮНЕСКО от 1983 г.

Намира се в Югозападна България, област Кюстендил, община Рила. Основан е през Х век, 927-941 г. от Св. Йоан Рилски Чудотворец. Манастира е построен на мястото на стара постница в Рила планина.

През 1335г.  в двора е издигната отбранителна кула и малка черква от местния феодален владетел протосеваст Хрельо.

Храм „Св.св Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, с. Добърско

Кулата е най-старата запазена сграда в манастирския комплекс. На върха на кулата се намира параклисът „Свето Преображение“.

То претърпява многократни преустройства, за да достигне до величествения вид, в който го виждаме днес.

Днес манастира обхваща територия от 8800 m², от които 5500 m² застроена площ.

Манастирските крила, изградени по различно време на 4 и 5 етажа, заобикалят от всички страни единствения двор във форма на неправилен петоъгълник.

За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Фейсбук , групата ни за любопитни новини във Фейсбук или ни последвайте в  Telegram 

Рилският манастир – център на българщината


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.