Плаващият град в Южна Корея


В последните години човешкото нехайство върху природата и употребата на силно замърсяващи горива, дава своето отражение.

Климатичните промени са налице по цял свят.

Крайбрежните райони на редица островни държави вече страдат от намаляващите рибни запази.

Диамантената мина в Сибир

Други райони по света са заплашени с унищожаване на редица важни земеделски култури. Но, дори живеещите по крайбрежните райони вече усещат гнева на Майката Природа.

Покачването на морското равнище заплашва жителите на все повече райони от наводнения. Затова учени и видни предприемачи все повече възприемат идеята за нов вид градове – плаващи.

А някой дори я привеждат в действие.

Един подобен плаващ град вече е на път да изникне в Южна Корея.

Най-големите технологични компании в страната започват съвместен проект за първият град в морето. Въпреки, че първоначалните планове бяха да е готов до 2019 година, това все не се случваше.

Но, както се казва: “По-добре късно, отколкото никога”.

Проектът наречен “Oceanix Busan” ще бъде издигнат край бреговете на град Пусан. Зад проекта седят някой от най-големите компании в страната – “UN-Habitat”, “Bjarke Ingels Group”и SAMOO (Samsung Group).

Ако няма някакви непредвидени обстоятелства, експертите очакват до 2023 година да бъдат положени основите на бъдещия морски град.

Предвижда се три островни платформи да правят директна връзка с град Пусан, като на въпросното място ще има цялата необходима инфраструктура за живеене.

Това включва жилища и всички екстри на градския живот – кафенета, барове, магазини и други съоръжения.

Предвидено е и разширяване на мястото за още 20 острова с обща площ от 6,3 хектара. Основните квартали ще бъдат 3 на брой и с капацитет за над 12 000 жители.

Интересното е, че всеки от кварталите освен, че ще бъде заселен, ще има и специално предназначение.

Някой сгради ще бъдат построени от дървен еко материал
Някой сгради ще бъдат построени от дървен еко материал

Първият квартал ще бъде жилищен   със специални соларни панели   осигуряващи електричество.

 

 

 

 

 

 

За вторият квартал създателите предвиждат да се превърне в изследователски център, а третият ще предложи места за настаняване.

Но, не си мислете, че мястото ще се превърне в бетонна “джунгла”. Строителството ще бъде екологично, модерно и същевременно удобно.

Основният материал ще бъде дървото, а на специално за целта място ще бъде изградена оранжерия за зеленчуци.

Пешеходни пътеки ще свързват отделните острови

 

Но, какво е идеалният град на бъдещето,  без мисъл за най-ценният ресурс – водата.

Тя ще бъде използвана разумно, без излишно разточителство. Е, аз лично с нетърпение очаквам след време да посетя това страхотно място.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.