Ново изобретение открива фалшив алкохол


Технологичният университет в Сидни разработи електронно устройство, което буквално може да “надуши” фалшивото уиски по-лесно от всякога.

Наречено “Nos.e”, то ще даде сигурност на любителите на кехлибарената течност, че следващият път, когато похарчат значителна сума за скъпоценната напитка, ще дадат парите си за истински продукт.

Създадоха изкуствени мускули, по-здрави от човешките

През 2020 година учените от Центъра за изследване на околната среда на шотландските университети (SUERC) установиха, че близо 40% от колекционерските бутилки едномалцов скоч, продавани в света за цялата 2018 година са фалшиви.

Именно, затова Технологичният университет в Сидни вярва, че може да промени нещата с новото си изобретение.

Технологията е разработена в сътрудничество с професори и докторанти и използва осем газови сензори, за да имитират човешката обонятелна система.

Благодарение на тези сензори, електронният “нос” надушва и оценява молекулното ниво на миризмата.

След това подава данните към компютър, който използва алгоритъм за анализ и идентифициране на характеристиките на уискито.

Това изобретение ще улесни търговците на алкохол по отношение на процеса по анализиране, оценяване и намиране лесно на фалшифицираните марки уиски.

За да бъдат сигурни, че предлагат само качествен и марков алкохол на клиентите си.

При други условия, те щяха да прибегнат до използването на квалифициран сомелиер или изследване в лаборатория.

А, подобен химически анализ ще отнеме време и средства.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.