НАСА разработва батерия, която се зарежда за 15 минути


Космическата агенция НАСА в сътрудничество с автомобилния гигант “Nissan” разработва нов тип серно-селенова батерия, която може да промени индустрията на електромобилите.

Въпросната батерия се очаква да е със значително по-висока енергия от стандартните литиево-йонните батерии, които в момента се прилагат в редица потребителска електроника – от телефони и лаптопи до електрически скутери.

Освен, че е по-тънка от стандартните литиево-йонната батерия, тя е пригодена да работи при различни атмосферни условия. Може да продължи работа и при внезапен удар.

Планира се да може да се зарежда от 0 до 100% за не повече от 15 минути, а не както е досега – за няколко часа. Помислено е и за безопасността на батерията като при зареждане остава хладна.

Откриха предполагаема обитаема планета?

Друго предимство е, че не губи капацитета си с времето.

Очакванията са първият прототип  да бъде налице през 2024 година, а до 2028 година ще се пристъпи към масовото производство на батериите.

В изявление вицепрезидентът на автомобилния производител “Nissan” Казухиро Дои заяви, че новият продукт отваря необятни възможности, както за компанията му, така и за НАСА.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.