Бронираният “звяр“, който властва на бойното поле


С увеличаването на бойните конфликти по света, през последният век бронираните машини играят все по-важна роля.

Бронята е изминала дълъг път на усъвършенстване и днес вече може да защитава пътниците от всякакъв калибър оръжия, дори и срещу широко използваният 7,62 мм, какъвто е популярният автомат “Калашников”.

Американски дронове на въоръжение в индийската армия

Естествено, че няма пълна защита срещу популярните видове оръжия, а и все повече оръжейни производителите се опитват да създадат бронебойни куршуми, пробиващи и най-добрите брони.

Но, и производителите на бронирани автомобили не стоят със скръстени ръце. Сред техните клиенти са редица важни политически и бизнес лидери, а те определено имат много врагове. Затова защитата е важна.

Особено през XX в, когато има значително политическо напрежение в света.

Тогава италианският производител “Iveco” разработва специален армейски автомобил, целящ да осигури  висока защита на екипажа си, но не само от автоматични оръжия, но и противопехотни мини.

Бронирани спортни автомобили

Наречен е “LMV” („Light Multirole Vehicle”) или в превод от руски „Леко многофункционално превозно средство“.

Джипът е снабден със специална LMV броня, която е способна да защити срещу оръжия от калибър 5,45 и 7,62 мм.

Но, най-хубавото на този автомобил е, че може да бъде модифициран според нуждите и дори снабдяват с допълнителни бронирани панели. Така “Iveco” получава сигурна защита дори и срещу тежки картечници.

Дължината му е 5 метра и тежи близо 7 тона, когато е с пълна и тежка броня. Двигателят е дизелов, 185 к.с, трансмисията е автоматична и автомобилът развива максимална скорост от 130 км/ч.

Долната част на автомобилът има специална V-образна форма, която да разсейва ударната вълна от мините.

Руската компания КамАЗ закупува две бройки през 2009 година и ги модифицира под името Lynx, което означава “рис“. След това се взима решение да бъдат закупени близо 1700 бройки и да бъдат модифицирани за нуждите на руската армия.

Но, през 2013 година за нуждите на руската армия се сглобява нов руски брониран автомобил – “Тигър”, а руснаците изоставят разработката на Lynx.

Причината е много проста – руската версия е по-евтина.

 

 

Експертите са категорични, че “Lynx” значително превъзхожда “Тигър”, като след проведени тестове, автомобилът може да издържи на 8 килограма тротилов еквивалент.

Правят се експерименти и при 20 кг еквивалент, въпреки, че екипажът вътре получава някой травми.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.