Британският музей – пазител на историята на света


Знаете ли какво е общото между Шекспир и чудесата на Древна Гърция? Това е британският музей, който има най-голямата колекция от артефакти в света.

Там се съхраняват над 8 милиона експонати, разположение в няколко зали и са разположение на посетителите всеки ден и 365 дни в годината.

Колата на Георги Димитров е най-посещаваната атракция в американски музей

Музеят е като капсула на времето и имате чувството, че сте галактически пътешественик във времето, докато преминавате от една зала в друга. Рембранд, Да Винчи са само част от експозициите в музея.

Тук се съхранява и Четвероевангелието на цар Иван Александър, което е особено ценен артефакт от вековната българска история.

През 1753 година Великобритания приема закон, който да улесни създаването на единен център на човешките познания и научен прогрес от Просвещението до наши дни.

Музеят започва официално своя “живот” през 1759 година като обществен музей с безплатен (нещо необичайно за времето си) вход за културна сграда.

С течение на времето събраните музейни експонати увеличават бройката си, затова управата на музея купува съседните къщи и така се поставя началото на разширяването на източната, западната и северната част на музея.

Но, най-голяма роля за развитието на музея като обществена институция изиграва председателят на Кралското дружество, сър Ханс Слоун .

Самият той през живот си колекционира и събира огромна колекция от природни забележителности и ценни книги.

Дарява на музея над 40 000 книги, ръкописи, 32 000 монети и над 80 000 природни забележителности.

За да защити огромната колекция, която се съхранява в музея, той я завещава чрез крал Джордж II в полза на нацията за сумата от 20 000 лири.

Често през зимата над Лондон се спускала мъгла и затова се налагало да бъде затварян рано за посетителите.

Но, през 1879 година културната институция става първата обществена сграда в страната, която е електрифицирана и в частност читалнята, главната зала и двора.

 

 

 

 

Като редица важни обществени сгради през XIX век в Лондон, и библиотеката не е пощадена от нашествието на мишки и плъхове.

Затова управата взима решение да развъди котки, които през годините редовно “охраняват” ценните артефакти.

 

Тук през 1972 година за първи път е изложена мумията на Тутанкамон, която предизвиква дълги опашки от желаещи да видят прочутата мумия.

Експозицията, която е под името „Съкровищата на Тутанкамон“, се провежда между 30 март и 30 декември 1972 г и събира около 1,6 милиона души.

 

 

Днес Британският музей е място, където минало, бъдеще и настояще се срещат, за да докажат, че няма невъзможни неща пред човешкия дух.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.