Банките в Турция отказват да извършват операции с Русия


Все повече банките в Турция отказват да извършват банкови операции с руските си колеги, заради санкциите от страна на ЕС и нейните съюзници от САЩ.

Дори се съобщава, че понякога преводите от Турция към Русия се бавят с дни или изобщо не пристигат.

Това идва на фона на декемврийските мерки, които американското Министерство на финансите, взе, целящи да ограничат входящите парични потоци към Русия, с който да финансира войната в Украйна.

Сред другите мерки, които бяха взети и ще влезнат в сила от този месец са пследващи, вторични санкции, срещу компаниите от американския списък, като изключение ще се прави за тези, които търгуват с храни и лекарства.

Турският петролен терминал „Dortyol“ спира да работи с руски нефт

Те предвиждат вторични санкции за финансови компании, които имат връзки с компании в санкционните списъци на САЩ. Единственото изключение от този санкционен режим са сделките с храни и лекарства.

Към момента се съобщава, че няколко китайски държавни банки, както и такива от ОАЕ, правят задълбочен анализ на руските си клиенти, преди да осъществят банкови операции с тях.

Целта е да се прекъснат паричните потоци към Иран и Северна Корея, заради техните ядрени програми и финансиране на терористични рганизации, като само така, тези държавни институции ще могат да запазят достъпа си до световната финансова клирингова система.

Въпреки, че Турция е сред страните, които продължават да оперират с Русия, и същевременно доставят модерни дронове „Байрактар“ на Украйна, страната ще направи подробен анализ на банковата ситуация, за да бъде санционирана по погрешка.

Припомняме, че Турция не подкрепя западните мерки срещу Русия и продължава търговията си с нея.

Именно Турция е основният търговски доставчик на Русия, като за последната година се е увеличил износа на турска продукция с 23%  и е достигнат търговски стокооборот на стойност от 9,4 млрд. долара.

Главна цел на износа са електроника, селскостопански стоки, автомобили и химически продукти, докато Турция е един от големите пазари за руските енергийни продукти – петрол и природен газ.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.