Мохамед Али – Ще летя като пеперуда и ще жиля като пчела


На  17 януари 1942 година се ражда Мохамед Али, с рождено име Касиус Марселус Клей.

През 1964 г. се присъединява към движението Ислямска нация , променяйки името си на Мохамед Али, по-късно преминава към направлението сунити, а през 1975 г. – към мистичното ислямско движение суфизъм.

Започва да се боксира на 12 години след кражба на велосипедът му. Полицаят Джо Д. Мартин е и треньор по бокс и предлага на 12-годишното момче да се научи да се бие. Така Клей започва да тренира бокс, а 6 седмици по-късно печели и първия си мач.

Антъни Джошуа размаза ММА боеца Франсис Нгану

На 18-години представлява САЩ на боксовия ринг в Рим. Той побеждава всичките си съперници и печели златен медал.

При завръщането си в САЩ получава отказ да бъде обслужен в ресторант заради това, че е чернокож. Впоследствие казва пред журналисти, че е изхвърлил медала си.

До навършване на 22 години Али вече е спечелил световната титла в тежка категория. Преди този мач произнася легендарната фраза, че „ще летя като пеперуда и ще жиля като пчела”.

През 1967 г. Али отказва да се присъедини към американската армия и да се бие във войната във Виетнам. Той е арестуван, отнемат му боксовия лиценз, световната титла и е осъден на затвор и глоба.

Мохамед Али

Убежденията ми не позволяват да стрелям по мои невинни, гладни и бедни братя, защитавайки мощната Америка. Защо да ги стрелям, никой от тях не ме е наричал “негър”, не е искал да ме линчува, не ме е обирал, изнасилвал или убивал майка ми. Как мога да стрелям по тези бедни хора. Просто ме отведете в затвора”

След обжалване през 1970 г. Върховният съд на щата Ню Йорк разпорежда лицензът му да бъде възстановен. През 1971 г. съдът отменя изцяло издадената срещу него присъда.

Али печели 56 от своите 61 мача като професионалист. Смята се за един от най-великите боксьори в историята на спорта.

Неговата тактическа схема „ръцете работят, очите гледат, лети като пеперуда и жили като пчела“ се използва и досега

 


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.