Вибрираща капсула в стомаха създаваща усещане за ситост


Списание Science Advances информира в своя статия , че учени от Масачузетският технологичен институт в САЩ са създали вибрираща капсула, посредством която при поглъщане се създава усещане за ситост.

Проведените експерименти с животни показват, че 20 минути след прием на хапчето и последвало хранене се наблюдава освобождаване на хормони, които сигнализират за ситост, и приемът на храна намалява с около 40%.

След като капсулата започне да вибрира, тя активира рецептори, които изпращат сигнали до мозъка, стимулирайки блуждаещия нерв. Изследователите наблюдават нивата на хормоните в периодите, когато устройството вибрира, и установяват, че те съвпадат с тези, наблюдавани след хранене, дори когато животните са гладували.

Всички тези хормони помагат на хората да усвоят храната, да се почувстват сити и да спрат да се хранят. В същото време се намаляват нивата на грелина – хормон, който предизвиква чувство на глад.

В бъдеще учените се надяват да разширят производството на капсулите и да проведат клинични изпитвания с хора, за да потвърдят безопасността на устройството, както и да определят най-подходящото време за поглъщане на капсулите.

Това е добра новина за хора, които страдат от постоянен глад следствие на хормонални нарушения.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.