Великобритания обвини „Хизб ут Тахрир“ в тероризъм


Антисемитското движение „Хизб ут Тахрир“ ще бъде включено от 19 януари в британския списък за терористични организации. Но, преди това решението трябва да мине за гласуване през двете камари на британския парламент.

Това съобщиха от министерството на вътрешните работи в страната.

Сунитското ислямистко политическо движение е поставено редом до „Ал Каида“ и „Ислямска държава“, заради престъпленията си срещи евреиските граждани и насаждане на антисемитски възгледи.

Израел елиминира палестинския лидер Абдула Абу Шалал

Британският вътрешен министър Джеймс Клевърли ги обвини в подстрекаване към терристични действия, както и в непряка вина за атаките в Израел от 7 октомври.

Припомняме, че тогава при атаки на палестинското ислямистко движение „Хамас“ бяха убити около 1200 души.

В уейбсайта на организацията, има множество възхвали км действията на бойците на „Хамас“, което според Клевърли е подстрекаване към тероризъм.

Все още няма официален отговор от „Хизб ут Тахрир“ , но миналият месец, техен представител заяви, че този призив е  „признак на отчаяние“.

Забраната означава, че във Великобритания ще бъде престъпление да се членува или популяризира движението, да се организират срещи и да се носи неговото лого на обществени места. Нарушителите на тези правила може да получат присъди до 14 години затвор.


Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


За нас


Ние сме млад новинарски сайт и се стараем да предложим на нашите читатели подбрано качествено, интересно и любопитно съдържание, което да събуди интереса към знанието и смислените неща от деня, страната и света.


КОНТАКТИ

ОБЩИ УСЛОВИЯ


Бюлетин    Нашият уебсайт използват бисквитки за по-добро сервиране на съдържание. Приемайки нашите общи условия, вие се съгласявате с тях.